ŽURKU IM "KVARE" PRIČOM O KORONI: Lekari u Nišu sa mladima, uveče, na mestima gde se druže, razgovaraju o epidemiji

D. ALIHODžIĆ

24. 07. 2020. u 10:11

PROSEČNA starost obolelih od kovida u celoj Srbiji je sve niža, broj zaraženih među mladima raste, ali upravo oni i dalje najčešće ignorišu epidemiološke mere i preporuke.

ЖУРКУ ИМ КВАРЕ ПРИЧОМ О КОРОНИ: Лекари у Нишу са младима, увече, на местима где се друже, разговарају о епидемији

Novosti

Mnogi su iz gradova sa vanrednom situacijom odlazili na žurke, u mesta gde nema ograničenja rada kafića, drugi su klubove zamenili kućnim žurkama i okupljanjem u prirodi. Zato lekari u Nišu pokušavaju da utiču na mlade i da, dolazeći na mesta gde se okupljaju, ukažu na rizično ponašanje.

Iako je u ovom gradu zabranjeno okupljanje više od 10 osoba na otvorenom uveliko, kej pored Nišave, park Sveti Sava i Čairski park uveče su puni mladih, koji ne mare za zabrane i kazne. Svesni da bi represivne mere samo pogoršale situaciju, Gradski krizni štab je, na predlog zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura, organizovao lekare da sa mladim Nišlijama razgovaraju o opasnostima širenja zaraze upravo na mestima gde se oni okupljaju i gde na malom prostoru, uveče i tokom noći, bude nekoliko stotina mladih. Uglavnom imaju maske dok se ne popije, a onda mere opreza popuštaju, kao i u svakom noćnom izlasku, i granice socijalne distance se gube. Bez prisile i kažnjavanja sa mladima se jednostavno razgovara.

- Svesni smo da mladost traži druženje i da je nemoguće to zabraniti, ali ako se već okupljaju želimo da im ukažemo na to koje su opasnosti ako nisu oprezni. Mlad čovek misli da mu niko ništa ne može, a kamoli neki virus i zato nam je stalo da iz prve ruke, od lekara koji su prošli pakao korone, saznaju šta može snaći njihove najbliže - kaže Gordana Ignjatović, direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, i dodaje da ih prijateljski savetuju da nose maske, da se kreću u istom društvu, da drže distancu i da ne piju iz iste flaše.

- Ako dopremo do 30 odsto njih, to će biti uspeh za sve nas, jer će oni prihvatiti ove mere i kad nisu sa društvom. Činjenica je da ćemo morati da živimo sa koronom i bolje je za sve da to prihvatimo što pre.

Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur smatra da je ovo najbolji način da mladi prihvate mere prevencije i zaštite.

- Lekari i medicinske sestre koji imaju iskustvo sa kovid-pacijentima uspeli su da zainteresuju mlade sagovornike za temu verovatno zbog ličnog iskustva koje im prenose. Ova "druženja" biće učestalija tokom vikenda i potrudićemo se da pokrijemo sva mesta gde se mladi okupljaju - kaže Banđur.

KUĆNE ŽURKE UMESTO KLUBOVA

ZA poštovanje mera koje je doneo Gradski krizni štab zadužena je komunalna policija. Onima koji uporno ignorišu mere i zabrane podnose prijave, po desetak tokom večeri. Veliki problem su i privatne žurke po stanovima koje su postale veoma popularne zbog ograničenja broja posetilaca i radnog vremena kafića i klubova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima