U KOVID BOLNICI ČETIRI KORISNIKA: Virus korona ušao u leskovačku Ustanovu za odrasle i starije

I. Mitić

23. 07. 2020. u 16:29

ČETIRI osobe koje su korisnici usluga Ustanove za odrasle i starije u Leskovcu primljene su, u noći sreda na četvrtak, u Službu za infektivne bolesti ovdašnje Opšte bolnice i one su, prema rečima lekara, trenutno u stabilnom stanju.

У КОВИД БОЛНИЦИ ЧЕТИРИ КОРИСНИКА: Вирус корона ушао у лесковачку Установу за одрасле и старије

Foto: I. Mitić

To su prvi slučajevi sumnje na virus korona u ovoj ustanovi koja je dugo odolevala potencijalnoj infekciji.

Prema nezvaničnim informacijama, nadležni su odmah preduzeli sve neohodne mere kako bi sprečili eventualno širenje zaraze, ali nisu želeli da komentarišu trenutnu situaciju upućujući nas na nadležno ministarstvo.   

U leskovačkoj Kovid bolnici trenutno se leči ukupno 141 osoba, a polovina je na terapiji kiseonikom. U protekla 24 časa primljeno je 12, a otpušteno 14 pacijenata.

U isto vreme nije bilo pacijenata sa težom kliničkom slikom čije je stanje zahtevalo transport u niški Klinički centar kao ni smrtnih ishoda.

U prethodna dva dana u Kovid bolnici preminula su dva pacijenta. 

APEL

Gradski štab za vanredne situacije apelovao je na građane, a povodom predstojećih praznika, letnjeg Aranđelovdana i Svetog proroka Ilije, da i dalje maksimalno poštuju sve propisane mere zaštite i prevencije od virusa korona. U tom apelu se ističe da dalji tok epidemije i sprečavanje širenja virusa zavisi od svakog pojedinca zbog čega je potrebno da se svi ponašaju odgovorno i savesno. 

U četvrtak su, od 182 rezultata testiranja koja su stigla u leskovački Zavod za javno zdravlje(ZZJZ), zvanično potvrđena još 33 slučaja infekcije virusom korona. Pozitivan nalaz imaju 29 od 157 testiranih Leskovčana, dok je po jedna osoba zaražena u opštinama: Vlasotince, Bojnik, Lebane i Crna Trava.

Od početka sedmice prisustvo ovog virusa potvrđeno je kod 75 pacijenata. Ostali rezultati ukupno 561 testirane osobe bili su negativni. 

Virus korona pojavio se i u ovdašnjem Centru za socijalni rad, potvrđeno je u ovoj ustanovi, a infekcija je registrovana kod njenog direktora Predraga Momčilovića. Odmah potom sa posla su udaljena još četiri radnika Centra sa kojima je direktor Momčilović najčećše bio u kontaktu.

U izolaciji su njegova sekretarica, pravnica, vozač i jedan zaposleni u tehničkom sektoru.

U Centru za socijalni rad ističu da nema opasnosti za korisnike.

Kažu da su od početka epidemije poštovali preporuke nadležnog ministartsva da fizički kontakt sa korisnicima svedu na minimum, pa se sa njima uglavnom komunicira telefonom ili putem interneta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!