NOVA ODLUKA: Evo ko može da podigne vaš novac iz banke

Novosti online/Z.R.

utorak, 21. 07. 2020. u 17:27

НОВА ОДЛУКА: Ево ко може да подигне ваш новац из банке

Foto Tanjug

POJEDINE kategorije korisnika platnih usluga moći će da podignu svoj novac bez odlaska u banku i tokom empidemije virusa korona, ako za to ovlaste neku blisku osobu.

Prema najnovijim instrukcijama Narodne banke Srbije, biće im dovoljno jednokratno punomoćje koje ne mora biti overeno od strane javnog beležnika, a koje bi banci podnelo ovlašćeno lice, uz obavezu stavljanja na uvid originalnih važećih ličnih dokumenata obe osobe.

Banke će morati da omoguće isplatu s računa klijentima koji su stariji od 55 godina, korisnicima smeštaja za odrasle, pacijentima na bolničkom lečenju, osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost i licima lišenim slobode. Ovo pravo moći će da iskoriste i klijenti kojima nije izdata platna kartica kojom bi mogli raspolagati novčanim sredstvima s tekućeg računa.

- Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, kada je veliki broj ljudi usled bolesti izazvane virusom korona i zbog povećanog rizika od obolevanja onemogućen da lično ode u prostorije banaka kako bi zahtevao isplatu novca s računa, 21. jula smo doneli Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava s dinarskih i deviznih tekućih računa korisnika platnih usluga i pružanja usluge novčane doznake - navode u NBS.

- Na ovaj način može se isplatiti najviše 100.000 dinara mesečno, pri čemu se u navedeni iznos ne uračunava novac koji se isplaćuje s računa korisnika po osnovu penzije, kao ni novac koji je na tekući račun korisnika prenet po osnovu drugih davanja javnih sredstava.

Punomoćje se može dati na obrascima koji se mogu pronaći na sajtu NBS, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, pri čemu punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)