NAJNOVIJA ISTRAŽIVANjA POKAZALA: Deca se teže zaraze nego odrasli

J. Ž. S.

21. 07. 2020. u 09:12

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗАЛА:  Деца се теже заразе него одрасли

Foto AP

OD PRVIH dana pandemije kovida-19 naučnicii su primietili kako se deca teže zaraze nego odrasli i da su često i manje zarazna za druge.

Iako još nije sasvim razjašnjeno zašto su deca otpornija na ovaj soj koronavirusa, novo istraživanje iz Južne Koreje pokazuje da je uzrast dece takođe bitan faktor i da starija djeca mogu biti zarazna za druge kao i odrasli.

U korejskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti analizirali su izveštaje o praćenju kontakata u Južnoj Koreji od 20. januara, kada je u zemlji identificiran prvi slučaj covida-19, pa do 27. marta.

Tokom tog razdoblja identifikovana su 5.706 indeksnih pacijenata, odnosno prvih potvrđenih slučajeva zaraze kovidom-19 u nekom određenom žarištu. Vlasti su pratile i testirale 59.073 osobe koje su imale kontakt s indeksnim slučajevima i pokazalo se kako će se virusom najverojatnije zaraziti članovi domaćinstva.

Rezultati su pokazali i nešto neočekivano. Kada su indeksni pacijenti kategorizovani prema starostii (0–9, 10–19, 20–29, 30–39, 40–49, 50–59, 60–69, 70–79 i > 80 godina), porodice sa starijom decom (indeksni pacijenti između 10 i 19 godina) imala su najvišu stopu infekcije, gde je zabežena dalja zaraza kod 18,6 posto porodičnih kontakata.

Suprotno tome, izgleda da mala deca (indeksni bolesnici u dobi od 0 do 9 godina) najmanje šire koronavirus, jer je u njihovim domaćinstvima dalja zaraza zabeležena u samo 5,3 posto porodičnih kontakata,.

Naučnici i su upozorili i na neka ograničenja studije, uključujući mogućnost propuštanja evidencije asimptomatskih bolesnika i neadekvatne podatke zbog razlika u testiranju između pacijenata i njihovih ukućana. Takođe, studija nam ne govori kako su se kontakti tačno zarazili, pošto su porodični kontakti mogli biti izloženi virusu i izvan svojih domova.

Ova studija može služiti kao podsetnik da deca između rođenja i punoetstva imaju vrlo različita tela i drugačije reakcije na virusne bolesti, pa da ih nije dobro sve svrstati u istu kategoriju (mlađi od 18).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)