OTKRIVAMO: Da li među migrantima u Srbiji ima korone?

V. C. S.

18. 07. 2020. u 12:00

U SRBIJI trenutno radi 16 prihvatnih centara i centara za azil, što je za četiri manje nego tokom vanrednog stanja - kažu, za "Novosti", u Komesarijatu za izbeglice.

ОТКРИВАМО: Да ли међу мигрантима у Србији има короне?

Foto: Tanjug

U zemlji je sada manji broj migranata, pa je u centrima smešteno 4.492 ljudi i nijedan nije zaražen virusom korona.

Najviše ih je iz Avganistana, 41 odsto ukupnog broja, kao i iz Sirije, Bangladeša, Pakistana i Irana.

- Komesarijat za izbeglice i migracije je pre nekoliko nedelja u centre ponovo počeo da vraća režim pojačane higijene i drugih preporučenih mera epidemiološke zaštite - kažu u ovoj instituciji.

SVI NEGATIVNI

TOKOM vanrednog stanja testirano je 27 sumnjivih na virus korona i svi su bili negativni, kažu u Komesarijatu, i dodaju da čine sve da zaraza ne uđe u centre. Svaki sumnjiv slučaj testira se u nadležnoj medicinskoj ustanovi.

- I migranti su uključeni u pojačano čišćenje, provetravanje prostorija i dezinfekciju. Obezbeđene su zaštitne maske i dezinfekciona sredstva, a oni se svakodnevno, kroz dnevni bilten na njihovim jezicima, obaveštavaju o situaciji sa pandemijom u svetu i u Srbiji, kao i sa svim merama koje država preduzima radi suzbijanja zaraze.

Data su im i uputstva kako treba da se ponašaju da bi zaštitili sebe i druge, a u Komesarijatu naglašavaju da su do sada mere dale rezultata:

- Nismo imali nijednog migranta zaraženog kovidom 19.

Pridošlice iz Avganistana, Sirije i drugih zemalja iz centara mogu da izlaze samo uz dozvolu Komesarijata i svaki simptom bolesti moraju odmah da prijave kako bi moglo pravovremeno da se reaguje. U centrima postoje medicinski timovi, kao i prostorije za izolaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri