KORAK PO KORAK: Maska nema efekta ako je ne upotrebljavamo ispravno

V. N.

17. 07. 2020. u 10:22

SVE je više ljudi na ulicama koji nose zaštitne maske, ali mnogi ih nose neispravno, tako da one nemaju skoro nikakvog efekta.

КОРАК ПО КОРАК: Маска нема ефекта ако је не употребљавамо исправно

Foto Ilustracija VN

Zvanična preporuka je da maske nosimo ukoliko imamo bilo kakve simptome respiratorne infekcije, ako smo u kontaktu s nekim ko je bolestan, ili kada ulazimo u zatvorene prostorije. Međutim, i u tim, i u svim drugim situacijama, maska ima vrlo malo efekta ako je ne koristimo ispravno.

KORAK 1

Pre nego što dodirnete masku, operite ruke sapunom i dezinfikujte ih sredstvom na bazi alkohola. Zatim je uzmite i pregledajte da li ima rupa ili bilo kakvih oštećenja. Ukoliko to primetite masku morate baciti.

KORAK 2

Okrenite masku na spoljnu stranu, odnosno obojeni deo. Zatim stavite unutrašnju stranu na lice. Ukoliko koristite hirurške maske, zelena strana ide spolja, bela iznutra, a elastične trake oko ušiju. Ako koristite drugi tip maske, stavite je tako da se oblikuje preko vašeg nosa i zakačite trakom oko glave.

Foto Ilustracija VN

KORAK 3

Gornji deo maske treba da prianja uz nos. Uukoliko ona ima žicu u gornjem delu, to možete da prilagodite rukom, kako biste je pravilno namestili oko nosa. Donji deo mora da ide ispod brade. Razvucite masku tako da lepo prianja, da prekriva i nos i usta, i nakon toga je više ne dodirujte.

KORAK 4

Nakon upotrebe skinite masku, tako što ćete prvo skinuti elastične petlje iza ušiju, dok masku držite dalje od lica i odeće da ne biste dodirnuli potencijalno kontaminirane površine maske.

Foto Ilustracija VN

KORAK 5

Posle upotrebe masku bacite u kantu. Ukoliko nosite pamučne maske, možete ih iskuvati, dezinfikovati i koristiti ponovo. Obavezno je pranje ruku nakon dodirivanja ili skidanja maske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)