SRPKINJA IZ AUSTRIJE O MERAMA: Pritisak na nevakcinisane je veliki, decu smem samo jednom da odvedem do parka

Novosti online

17. 11. 2021. u 20:13

PRAZNI rafovi u prodavnicama, dugi redovi i prazni kafići i restorani podsećaju na scene koje smo svi viđali na početku pandemije.

СРПКИЊА ИЗ АУСТРИЈЕ О МЕРАМА: Притисак на невакцинисане је велики, децу смем само једном да одведем до парка

Foto: Profimedia

Nove, strože mere, koje su u Austriji od ponedeljka uvedene za nevakcinisane građane izazvale su burne reakcije kod ljudi širom zemlje koji negoduju zbog novonastale situacije.

Među njima je i jedna srpska državljanka (28) koja sa suprugom i dvoje dece živi u Salcburgu.

- Već se osećamo glupo jer nismo vakcinisani, a pritisak vlasti na nas je zaista veliki. Nama je sada zabranjeno da se krećemo, osim da odemo do prodavnice po hranu, na posao, do apoteke ili banke - počinje ona svoju ispovest.

Ona dodaje da im je dozvoljeno da kratko prošetaju i da se vide samo sa jednom osobom koja ne živi sa njima u kući.

U Austriji počeo lokdaun za nevakcinisane: Policija na ulicama proverava građane koji su napolju


- Svi koji rade, a nisu vakcinisani, moraju redovno da se testiraju - dodaje ona.

Ono što sagovornici dodatno smeta je činjenica da je vakcinisanima sve dozvoljeno.

- Ako si vakcinisan ili si preležao korona virus onda možeš sve. Vakcinisani mogu svuda da se kreću, zbog vakcine se i ne testiraju i mislim da su oni zarazili deo populacije baš zbog takvog stava - kaže naša sagovornica.

Deca su nervozna, smem samo jednom da ih vodim u park


Njoj je najviše žao njene dece koja su kod kuće postala nervozna, a zbog novih mera ne sme sa njima češće napolje.

- Oni su navikli da svuda idemo zajedno. Zbog njih mi je i najteže, jer osim jednom do parka ne smem nigde da ih vodim. Sve ovo traje predugo - kaže ona.

Ona dodaje da je dodatno ljuti činjenica jer iako ona, njen brat i majka, koji takođe žive u Austriji, imaju veliki broj antitela, ukoliko nisu primili vakcinu to im ništa ne znači.

Mesecima nisu mogli da rade, sada opet problemi

Teško je i njenim roditeljima koji se porodično u ovom gradu bave ugostiteljstvom.

- Restoran mojih roditelja je zbog korona mera, sedam meseci bio zatvoren. Taman smo počeli da radimo i da posao ponovo cveta i onda su nam uveli ovo. Sada imaju malo posla jer retko ko iz straha od virusa posećuje restorane i kafiće - kaže ona.

Oni mogu da rade, ali moraju da se testiraju i poštuju nova pravila koja važa za njih i njihove goste.

- Od svakog moraju da traže kovid potvrdu, svaki gost mora da se registruje, odnosno da napiše ime i prezime, adresu, broj telefona i od kada do kada je boravio u restoranu. Ne možemo da se budnimo, takav je zakon - kaže ona.

Naša državljanka kaže da je nekoliko gostiju pokušalo da uđe u restoran ali da su ih njeni roditelji zamolili da napuste lokal.

- Kazne su jako visoke. Za vlasnika restorana je ako se ne varam kazna 3.600 evra ukoliko prime gosta koji nema potvrdu. Policijska kontrola je velika. Kod nas još uvek nisu bili, ali su nam neki vlasnici drugih lokala rekli da su kod njih dolazili u proveru - kaže ona.

Prazni rafovi u prodavnicama, dugi redovi i prazni kafići i restorani podsećaju na scene koje smo svi viđali na početku pandemije.

Da je situacija u ovom gradu, u kom živi mnogo naših državljana, teška pokazuje i dramatičan poziv Uprave pokrajinskih klinika u Salcburgu (SALK) koja je zatražila pomoć vlasti zbog preopterećenih kapaciteta.

Prema pisanju dnevnika "Salcburger Nahrihten" klinike u toj pokrajini neće uskoro više moći da garantuju pacijentima lečenje po važećim medicinskim standardima.

Direktor SALK Paul Sungler upozorio je juče da će nastati vanredna situacija i da će na intenzivnoj nezi početi trijaža pacijenata.

On je preneo da trenutno u non-kovid odeljenjima nedostaje 272 kreveta, a da uskoro neće biti ni dovoljno lekara na raspolaganju.

Podsetimo, austrijska vlada donela je u ponedeljak, zbog dramatične epidemiološke situacije, odluku da uvede oštrije restriktivne mere za nevakcinisane osobe koja predviđa ograničeno kreatnje, a važi i za decu stariju od 12 godina.

Nova mera, koja je dogovorena na virtuelnom sastanku sa guvernerima pokrajina, a prema odluci vlade, svi građani koji se nisu vakcinisali protiv korona virusa nalaze se u strogom "lokdaunu".

Tako oni koji nemaju važeći sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu-19 ne stariju od 180 dana, ne mogu da idu u sve prodavnice.

Uvođenjem "2G" pravila nevakcinisanima je već bio onemogućen ulazak u ugostiteljske, turističke, zabavne i sportske objekte, ali i kod frizera, u salon lepote i slično. Od sada oni će moći da idu samo još u kupovinu potrepština za svakodnevnu upotrebu, kao što su namirnice i artikli za higijenu.

Svi nevakcinisani mogu da napuste svoju kuću još samo radi odlaska na radno mesto, u kupovinu dnevnih potrepština, za posetu lekaru, odlaska u apoteku, radi telesnog i psihičkog oporavka, odnosno šetnje, kao i pružanje pomoći drugima. Time su potpuno onemogućeni da idu u restorane, barove, diskoteke, ali i na koncerte ili u bioskop, što je i dalje moguće samo vakcinisanima i izlečenima.

Pored toga, nevakcinisani imaju pravo da se sastanu samo sa jednom osobom iz drugog domaćinstva.

Nevakcinisani mogu, kako je navedeno, da izlaze iz kuće i radi posete crkvi, ali i odlaska u školu ili na fakultet.

Lica koja su primila samo jednu dozu vakcine do druge, moraće da se redovno testiraju kako bi bila isključena iz ovih mera.

Danas je saopšteno da austrijska vlada razmatra mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije za sve građane, a ovu informaciju potvrdila je i Ministarka pravde Alma Zadić nakon sednice.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 



 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas