MEĐU HOSPITALIZOVANIMA DOMINIRAJU NEVAKCINISANI: Nepovoljna epidemiloška situacija u Šumadiji - UKC Kragujevac radi "punom parom"

Tanjug

09. 11. 2021. u 14:42

SITUACIJA u Univerzitetskom Kliničkom centru u Kragujevcu i dalje je nepovoljna - od 1.118 bolničkih kreveta, za kovid pacijente opredeljeno je više od 350, a popunjenost kapaciteta u kovid sistemu je veća od 70 odsto.

МЕЂУ ХОСПИТАЛИЗОВАНИМА ДОМИНИРАЈУ НЕВАКЦИНИСАНИ: Неповољна епидемилошка ситуација у Шумадији - УКЦ Крагујевац ради пуном паром

Foto: Printksrin Jutjub/RTV Kragujevac

Kako je za medije rekao vršilac dužnosti direktora te ustanove dr Slobodan Milisavljević trenutno se od posledica korona virusa leči 250 pacijenata, a dnevno se hospitalizuje između 20 i 30 ljudi.

- Ono što nije dobro je što se, od ovih 250 pacijenata, čak 103 nalazi na intenzivnoj nezi. Svi oni zahtevaju maksimalnu medicinsku pažnju, jer se radi o pacijentima sa najtežim kliničkim slikama - rekao je Milisavljević.

U Kliničkom centru, koji kao tercijarna ustanova zbrinjava oko dva miliona ljudi, više od 20 odsto pacijenata koji se leče od kovida 19, je iz drugih okruga, odnosno iz opštih bolnica koje gravitiraju ka toj ustanovi u Kragujevcu.

Prema rečima Milisavljevića, među hospitalizovanima dominiraju nevakcinisani, dok je znatno manje onih koji su uglavnom nepotpuno vakcinisani.

Podseća da je Srbija u početku bila u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih, ali je sada taj broj nezadovoljavajući.

Dodaje da je u Šumadijskom okrugu do sada bar prvu dozu primilo oko 48 odsto ljudi, 45 odsto njih je primilo obe doze, dok je treću, buster dozu primilo 19 odsto građana u Šumadiji.

- Zdravstveni sistem se i dalje bori sa kovidom i zato je važno da se poveća stopa vakcinacije i da se i dalje poštuju sve mere Kriznog štaba - poručio je Milisavljević.

On je rekao i da je zdravstevni sistem u Kragujevcu i dalje spreman da odgovori na sve izazove koje nosi delta i delta plus soj ili bilo koja druga mutacija, koja bi se eventualno pojavila.

- Zahvaljujući angažovanju predsednika Srbije, vlade i ministra zdravlja, imamo dovoljno lekova i opreme, ali ono što je hronično problem, ne samo u Kragujevcu, već u celoj Srbiji, jeste nedostatak kvalitetnih zdravstvenih radnika, pre svega lekara i medicinskih tehničara - rekao je Milisavljević.

Dodao je i da su u KC Kragujevac uporedo sa borbom u kovid sistemu, u uspeli da listu čekanja na odeljenju radio-terapije svedu na minimum, čime je omogućeno da se i non kovid pacijenti nesmetano leče.

Posle kratkotrajnog zastoja, operativni program je nastavljen, a sve operacione sale rade za hitne i onkološke pacijente, kojima se i pored vanrednih okolnosti zbog korona virusa, pruža mogućnost za izlečenje, naveo je Milisavljević.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima