OPTUŽNICU PROTIV EDINA VRANJA USTUPAMO SARAJEVU: Predsednik Srbije sa tužiocima i ministrom policije o regionalnoj saradnji

V. C. S.

14. 10. 2021. u 21:41

TUŽILAŠTVO za ratne zločine je 13. oktobra podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom. S obzirom na dosad ostvarenu saradnju sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine i potrebu da se ona unapredi, Tužilaštvo je podnelo predlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina BiH.

ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ ЕДИНА ВРАЊА УСТУПАМО САРАЈЕВУ: Председник Србије са тужиоцима и министром полиције о регионалној сарадњи

Sa sastanka u Beogradu / Foto Tanjug

O ovome je bilo reči na sastanku koji je održao predsednik Aleksandar Vučić sa ministrom policije Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika, saradnja sa nadležnim organima BiH u skladu je sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji između dve zemlje, Ugovorom o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Jedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne saradnje javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani delovi tužilačkog sistema uspešno sarađivati.

- Odluka Srbije da predmet Edina Vranja, osumnjičenog za ratni zločin, bude ustupljen Tužilaštvu BiH, predstavlja odgovoran i državnički potez predsednika Vučića, a ukoliko i ostali predmeti budu ustupljeni, kako je najavljeno, biće to najznačajniji korak koji je Beograd povukao u pravcu rešavanja pitanja iz prošlosti, a koja dominantno opterećuju odnose dveju država - rekao je za sarajevski "Avaz" predsednik SDPS Rasim Ljajić.

On je istakao da je "ovo i hrabar potez zato što u nacionalističkom i kvazipatriotskom delu javnosti ova odluka neće biti dobro prihvaćena, ali bez rešavanja ovakvih pitanja, ma koliko ona bila politički nepopularna, u budućnosti ne možemo graditi bolje odnose u regionu".

- Odluka Srbije je izuzetno važan podsticaj za otvaranje ozbiljnog i suštinskog dijaloga Beograda i Sarajeva i o drugim važnim pitanjima. Zato očekujem i da će zvaničnici u BiH odgovoriti na isti ili sličan način - naveo je Ljajić.

REGIONALNA KONFERENCIJA

U BEOGRADU će se u petak održati sastanak između republičkog javnog tužioca i tužioca za ratne zločine Srbije sa glavnim tužiocem tužilaštva BiH Gordanom Tadić. Tema sastanka biće postizanje dogovora o organizovanju regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača