KAKVA ĆE BITI OVA JESEN? Meteorolog Todorović otkriva - Pravi rolerkoster vremenskih prilika

Novosti online

03. 10. 2021. u 13:23

"ROLERKOSTER" vremenskih prilika ili nagli vremenski obrti i temperaturne razlike sve su prisutniji, a to smo doživeli i tokom sedmice koja je iza nas.

КАКВА ЋЕ БИТИ ОВА ЈЕСЕН? Метеоролог Тодоровић открива - Прави ролеркостер временских прилика

Foto: D.Dozet

Meteorolog Nedeljko Todorović je rekao da su ove vremenske prilike uobičajene za našu klimu.

Postoje, dodaje, neke male varijacije iz decenije u deceniju, ali nema suštinskih promena.

- Naveo bih čestinu pojave sušnih i toplih leta. Njihova čestina se menja približno na svakih 35 godina. Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Pa šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta - kaže Todorović.

Ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.

- Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta - kazao je Todorović.

Napominje da je u Beogradu ovo leto po srednjim temperaturama zauzelo treće ili četvrto mesto u nizu od stotinak godina.

- Ovog leta je zabeležena u Beogradu maksimalna temperatura od 40,0 stepeni, što je pozicija između 12. i 15. mesta. Broj dana sa temperaturama od preko 35 stepeni je bio 19, što zauzima šesto mesto na toj rang listi. Taj isti broj dana - 19, zabeležen je i 1921. godine - rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, najveće amplitude u našem klimatu su u proleće i jesen.

- U Beogradu je to malo ublaženo, jer je Beograd toplotno ostrvo zbog saobraćaja, grejanja itd. U oktobru je desetak, 12 stepeni, a u Zaječaru, amplituda može da bude i do 22-23 stepena - naveo je Todorović.

I dalje, napominje, imamo i proleće i jesen.

- Kao što se ovako topla leta ne ponavljaju svake godine. Pre dve godine ih je bilo samo dva, a 2014. ih nije bilo uopšte, bile su poplave - kaže Todorović.

Ističe da će narednih dana biti toplo, ali već od srede pad temperature.

- Maksimalna temperatura oko 15, posle toga malo toplije. Oktobar će da bude prosečan. Kiša u četvrtak i petak će samo malo da ublaži sušu. Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše. Ali, sada u oktobru počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva. To su sve karakteristile oktobra i novembra - naglasio je Todorović.

Ako se ravnamo, kaže, po nekom srednjem datumu, to je kraj novembra u većini mesta Srbije.

- Svaka sezona je priča za sebe i neuhvatljivo je za prognozu - zaključio je meteorolog Todorović.

Bonus video:

Raščišćavanje stabala koja mogu da ugroze dalekovode

 

Zapratite Nportal na Fejsbuku

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili