OGIST GOVEN – ZABORAVLJENI POČASNI GRAĐANIN BEOGRADA: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu KCNS

V.N.

30. 09. 2021. u 08:19

PREDAVANjE dr Aleksandre Kolaković „Ogist Goven: Zaboravljeni počasni građanin Beograda, francuski diplomata i novinar" možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ОГИСТ ГОВЕН – ЗАБОРАВЉЕНИ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН БЕОГРАДА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу КЦНС

FOTO: dr Aleksandra Kolaković (KCNS)

Lik i delo čoveka koji je precizno analizirao međunarodne odnose u predvečerje i tokom Velikog rata i zbog toga uživao veliki ugled među evropskim intelektualcima, danas su, nažalost, poznati samo istoričarima. Kroz prizmu Govenovih delovanja dr Aleksandra Kolaković ukazuje na značajnu epizodu francusko-srpske istorije i saradnje.

Veruje se da je ovaj značajni polihistor upoznao srpske intelektualce u vreme kada je bio francuski diplomata u Dunavskoj komisiji. Bogdan Gavrilović je istakao da je reč o jednom od retkih publicista „u čijim su člancima i spisima sjaj stila i intuitivna moć jednog darovitog političara bili u potpunoj harmoniji sa objektivnošću i s dubokim znanjem jednog naučnika".

Zahvaljujući Ogistu Govenu srpski intelektualci su imali mogućnost da plasiraju narative o Srbiji i Srbima u doba Velikog rata i učestvuju u propagandnim glasilima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna