PODVIG "SRPSKIH SPARTANACA": Knjiga "Košare i Paštrik - srpski termopili" promovisana u Medija centru "Odbrana"

B. SUBAŠIĆ

22. 09. 2021. u 21:39

KNjIGA "Košare i Paštrik - srpski Termopili" o najtežim bojevima tokom NATO agresije, iz pera generala Nebojše Pavkovića i kontraadmirala Boška Antića, promovisana je juče u svečanoj sali Medija centra "Odbrana".

ПОДВИГ СРПСКИХ СПАРТАНАЦА: Књига Кошаре и Паштрик - српски термопили промовисана у Медија центру Одбрана

Foto N. Skenderija

Ona je istorijsko svedočanstvo prvog reda koje pruža celovit uvid na bojište, sa najvišeg komandnog nivoa.

O knjizi su govorili generali Dragan Živanović, komandat odbrane karaule Košare, i Stojan Konjikovac, komandant Isturenog komandnog mesta na Paštriku, kontradmiral Boško Antić i urednik mr Snežana Đokić. General Nebojša Pavković, haški osuđenik koji kaznu izdržava u Finskoj, pismom je poručio da je knjiga posvećena "poginulim, ranjenim i preživelim herojima, vojnicima, dobrovoljcima i starešinama koji su učestvovale u ovim dramatičnim bojevima".

Kontraadmiral Antić je naglasio da se podvig 300 antičkih Spartanaca koji su izginuli do poslednjeg zadržavajući neuporedivo jače Persijance u klancu Termopila ponovljen 1999. na graničnim gudurama Srbije i Albanije: " I Srbi su imali svoje Termopile i Srbi su imali svoje Leonide i Srbi su bili Spartanci. Srpski Termopili su Košare i Paštrik".

- Po prvi put u knjizi je prikazan hronološki sled događaja iz dana u dan, iz časa u čas, što će omogućiti neupućenima da shvate šta se zaista događalo i svu složenost i težinu borbenog okruženja kome su bili izloženi naši heroji. Knjiga je, takođe, autentični dokaz o kopnenoj agresiji na našu zemlju koja će demantovati skeptike koji su osporavale da je kopnene agresije bilo. Naše snage su se suprotstavile šiptarskim terorističkim snagama, tzv. OVK, NATO snagama i regularnoj vojsci Albanije - poručio je general Pavković.

Promocija Jedan od autora, kontraadmiral Boško Antić (prvi sleva), Foto N. Skenderija

U knjizi je rasvetljen strategijski značaj bojeva na Košarama i Paštriku, kojima je sprečen prodor daleko nadmoćnijih združenih snaga agresora u dubinu Srbije.

- Operaciju na Paštriku agresor je izveo prema načelima kopneno-vazdušne bitke kojom je rukovodio tim NATO smešten u Kuksu. Štab je bio u direktnoj vezi sa komandom NATO u Vičenci, ali i sa Vašingtonom - naglasio je general Pavković.

DILEMA KOMANDANTA

GENERAL Nebojša Pavković je u pismu izneo i dilemu: "Kao ratnog komandanta Treće armije i danas me muči zbog čega posle neuspešnih pokušaja naših jedinica da povrate objekte Rasa Košares, Glava i Maja Glava nisam naredio da se izvuku na linije zone sigurnosti i da ove objekte poklopim snažnom vatrom artiljerije čime bi postigli uništenje terorističkih snaga".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a