BOLNICE PUNE NEZAŠTIĆENIH: Dr Svorcan - Za noć smo primili 64 obolelih, 80 odsto nije imunizovano

B. Radivojević

21. 09. 2021. u 10:01

BOLNIČKI kapaciteti za kovid-pacijente moraće da se šire i posle ulaska KBC "Zvezdara" u ovaj sistem, koji od nedelje uveče ponovo prima inficirane virusom korona.

БОЛНИЦЕ ПУНЕ НЕЗАШТИЋЕНИХ: Др Сворцан - За ноћ смо примили 64 оболелих, 80 одсто није имунизовано

Foto N. Skenderija

Situacija je sve ozbiljnija. U bolnicama je juče bilo gotovo 3.500 pacijenata više nego poslednjeg dana avgusta, ukupno 4.642. Juče je virus potvrđen kod još 6.424 od 20.584 testiranih, a sa takvim "tempom" zaražavanja, lekari očekuju dodatno povećanje pritiska na bolnice, u kojima su intenzivne nege pune nevakcinisanih, dok je na respiratorima 181 pacijent. U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da imaju pripremljen plan dodatnog širenja kapaciteta za kovid.

Bitku sa kovidom u poslednja 24 časa izgubilo je još 38 pacijenata.

Uz gašenje epidemije, koje nam zbog zastoja u vakcinaciju i pored dostupnosti vakcina, ne ide najbolje, sve veći problem za zdravstvo je zbrinjavanje nekovid pacijenata. Kapaciteti za njih se smanjuju, jer bolnice opet ulaze u kovid-režim, pa iako se i ne prenamenjuju kreveti, povlači se kadar, i lekarski i pomoćni, za kovid-centre.

Za malo više od 12 sati, otkako je opet postala kovid-bolnica, u KBC "Zvezdara" su u nedelju uveče i tokom noći primljena 64 pacijenta. Doktor Petar Svorcan, direktor ovog centra, kaže da najmlađi ima samo 20 godina.

- Mi smo u nedelju u 18 sati ponovo ušli u kovid-sistem i do ponedeljka ujutru smo imali devetoro na intenzivnoj nezi, srećom nijednog intubiranog - kaže Svorcan.

Foto N. Skenderija

dr Petar Svorcan

Pre nego što je deo kapaciteta ovog KBC opet, peti put od početka epidemije, prenamenjen za kovid, 540 dotad lečenih ove prebačeno je u VMA, UKCS i KBC "Zemun".

- Oko 80 odsto pacijenata koje smo sada primili zahteva kiseoničku terapiju - kaže dr Svorcan. - Svi imaju srednje tešku kliničku sliku koja ide ka teškoj. Četiri petine hospitalizovanih kod nas nije vakcinisano. "Zvezdara" ne bi ponovo ušla u kovid-sistem da je odziv građana za imunizaciju tokom maja i juna bio veći.

Odeljenja nefrologije sa hemodijalizom i pedijatrije kao i pacijenti koji su na biološkoj terapiji ostaće u KBC "Zvezdara" u nekovid sistemu i zelenoj zoni.

Obolelih od kovida, za razliku od ranijih talasa epidemije, sada sve više ima i među najmlađima.

- U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" trenutno je smešteno petoro dece inficirane koronom, od kojih su dva novorođenčeta, koja su imala povišenu temperaturu po rođenju - kaže prof. dr Vladislav Vukomanović, specijalista pedijatrije. Kod dece su najčešći simptomi kovida 19 respiratorne tegobe, mučnina i proliv.

TREĆA DOZA TRAŽENIJA OD PRVE

U SRBIJU je juče stiglo još 100.620 doza "Fajzer-Biontekove" vakcine, ali interesovanje za imunizaciju ne povećava se značajnije. Na vakcinalnim punktovima kažu da je više zainteresovanih za treću, nego za prvu dozu vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)