NOVOSTI OTKRIVAJU: Kompleks u Donjoj Gradini kao moskovski park "Patriot"

S. S. R.

13. 09. 2021. u 09:11

MEMORIJALNI centar u Donjoj Gradini biće jedno od najvećih i najmodernijih spomen-obeležja u Evropi, na kojem će Srbija i Republika Srpska, koristeći savremene tehnologije, svakom posetiocu dočarati užase ustaške fabrike smrti u logoru Jasenovac.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Комплекс у Доњој Градини као московски парк Патриот

Foto Tanjug

Prema saznanjima "Novosti", rukovodstva u Beogradu i Banjaluci odlučna su da ovaj megaprojekat, koji će biti kapitalan kada je reč o kulturi sećanja na žrtve NDH, najzad završe. Očekuje se da u narednih mesec dana najpre bude gotov projektni zadatak, a potom da se u najbržem mogućem roku krene u realizaciju.

Prema našim informacijama, koristiće se muzejske metode iz kompleksa parka "Patriot" u Moskvi, koji je posvećen ruskoj armiji i njenoj slavnoj borbi u Drugom svetskom ratu. A takođe, "ukrašćemo" i specijalne efekte iz moskovskog kompleksa "Zarađe", koji je nastao s ciljem da posetiocima kroz 3D projekcije i specijalne zvučne i vizuelne efekte učini dostupnim sve čari ruske prestonice.

Naši izvori prenose da će direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić u narednim nedeljama napraviti namensku turneju, kako bi prikupio iskustva drugih država i naroda kada je reč o očuvanju sećanja na žrtve fašizma.

Foto Shutterstock

Moskovski park Patriot

- Opredeljenje je da se u Donjoj Gradini podigne najsavremeniji kompleks te vrste u ovom delu Evrope i da se koriste najmodernije tehnologije kako bi se posetioci, uz pomoć savremenih specijalnih efekata, bukvalno suočavali sa strahotama Jasenovca. Predviđeno je, takođe, da se na jednom mestu okupe svi artefakti iz zloglasnog logora, kako bi oni koji dođu imali jasnu i opipljivu predstavu šta se tamo dešavalo i što je najvažnije - ko je bio dželat, a ko je bio žrtva - ističu naši izvori.

O detaljima iz zajedničkog projekta juče su razgovarali i predsedik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Završili smo dogovor da na prostoru Donje Gradine bude izgrađen veliki memorijalni centar. To bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u koje bismo uložili veliki novac, 80 odsto Srbija i 20 odsto Republika Srpska. Srpski narod pamti i ne stidi se svojih žrtava - napisao je predsednik Vučić na "Instagramu" posle sastanka.

Prema Dodikovim rečima, o radovima na ovom centru bilo je razgovora sa jednom od američkih kompanija koje su to već radile, ali da one zbog, kako je rekao, zainteresovanosti za neke druge projekte, nisu isporučile ono što je očekivano:

- Mora se ići dalje. Ovaj centar biće mesto koje će za sve Srbe, gde god da žive, biti mesto na koje će dolaziti da se upoznaju s tragedijom našeg naroda.

Srpska pravoslavna Eparhija pakračko-slavonska i Muzej žrtava genocida organizuju danas u Jasenovcu centralnu proslavu praznika Svetih novomučenika jasenovačkih i Međunarodni naučni simpozijum tim povodom.

Manifestacija počinje liturgijom u srpskom pravoslavnom manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, a predvodiće je patrijarh Porfirije.

Nakon toga predviđen je odlazak do spomenika "Kameni cvet", koji je u okviru Spomen-područja "Jasenovac", gde će patrijarh Porfirije služiti pomen jasenovačkim stradalnicima.

 

DESETINE HILjADA POSETILACA

"Patriot", otvoren 2016, dizajniran je tako da posetioci mogu videti interaktivne eksponate ruske vojne opreme kroz istoriju. Svakog dana kompleks poseti više stotina građana Moskve, a tokom praznika i obeležavanja velikih događaja broj gostiju dostiže više desetina hiljada. Međunarodni vojnotehnički forum, održan 2018, posetilo je više od milion ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju