175 IZBEGLICA SE ŠKOLUJE U SRBIJI: UNHCR pozvao države da garantuju srednje škole za izbeglu decu

V.C.S.

07. 09. 2021. u 15:58

AGENCIJA UN za izbeglice (UNHCR) pozvala je međunarodne aktere da ulože napore kako bi srednjoškolsko obrazovanje za decu i omladinu izbeglice bilo garantovano, pošto je njihova stopa upisa u škole i na univerzitete kritično niska.

175 ИЗБЕГЛИЦА СЕ ШКОЛУЈЕ У СРБИЈИ: УНХЦР позвао државе да гарантују средње школе за избеглу децу

Foto Police.hu

Poziv je usledio nakon što je UNHCR objavio izveštaj o obrazovanju za 2021. godinu "Ostati na kursu: Izazovi u oblasti obrazovanja izbeglica". Prema podacima prikupljenim u 40 zemalja, bruto stopa upisa izbeglica u srednje obrazovanje u periodu 2019-2020. iznosila je svega 34 odsto. Pandemija će, konstatuju u UNHCR-u, verovatno još više umanjiti šanse izbeglica da steknu obrazovanje koje im je neophodno.

- Od početka 2016. godine, deca izbeglice u Srbiji imaju pristup svim nivoima obrazovanja. Najveći broj pohađa osnovnu školu, a manji broj srednje obrazovanje. U UNHCR-u smo veoma zadovoljni što je ove godine ostvaren značajan pomak kad je reč o tercijarnom obrazovanju, sa upisivanjem četvoro izbeglica na fakultet: dva dečaka iz Avganistana, devojke iz Burundija i dečaka iz Libije - kaže Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, u našoj zemlji je trenutno približno 175 izbeglica uključeno u obrazovni sistem. UNHCR sa partnerskim organizacijama aktivno prati i podržava obrazovanje nešto više od 20 mladih u srednjim školama, 140 u osnovnim, četvoro studenata i približno petoro izbeglica u školama za odrasle. Kad je reč o visokom obrazovanju, ove godine su po prvi put izbeglice koje nisu iz regiona upisale državne fakultete u Srbiji.

Podaci u svetu, takođe, pokazuju da su u periodu od marta 2019. do marta 2020. bruto stope upisa izbeglica na nivou osnovnog obrazovanja iznosile 68 odsto. Stopa upisa u visokoškolske ustanove iznosila je pet odsto, što je povećanje od dva poena u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, i takva povećana stopa niska je u poređenju sa globalnim ciframa, konstatuju u UNHCR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april