AVGANISTANCI NE MOGU IZ ZEMLJE: I oni koji su u opasnosti nemaju izlaza

D. D. S.

20. 08. 2021. u 16:34

VEĆINA Avganistanaca ne može da napusti zemlju regularnim putem. A oni koji su u opasnosti nemaju izlaza - saopštila je na brifingu u Ženevi Šabia Manto, portparolka Visokog komesara UN za izbeglice. Ona je dodala da je mali broj Avganistanaca uspeo da pređe u Pakistan i Iran i ponovila apel državama koje se graniče sa Avganistanom da ostave otvorene granice za ljude koji žele azil.

АВГАНИСТАНЦИ НЕ МОГУ ИЗ ЗЕМЉЕ: И они који су у опасности немају излаза

Slika sa ulica Kabula / Foto AP

U Pakistanu i Iranu se već nalazi 90 odsto od 2,6 miliona izbeglica iz Avganistana. UNHCR je zabrinut zbog kršenja ljudskih prava civila, posebno žena i devojčica.

Hiljade ljudi, u očajnim pokušajima da napuste zemlju, i dalje pokušavaju da se domognu aerodroma u Kabulu, iako su talibani prethodno rekli da mogu da putuju samo oni sa legalnim putnim ispravama.

Iako su talibani, prilikom preuzimanja vlasti u Avganistanu, rekli da se neće svetiti, izveštaj norveške obaveštajne agencije je pokazao suprotno - da prave "crnu listu" Avganistanaca koji su sarađivali sa prethodnom vlašću ili snagama koje su predvodile SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)