BESPOLNA DECA ĆE VLADATI PLANETOM: Budućnost koja zastrašuje - primeri pokazuju kako bi mogao da izgleda politički korektan čovek 22. veka

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

29. 08. 2021. u 12:00

JESTE li za jednu dobru, sočnu kobasicu od soje, sa kečapom i senfom, pre nego što svoje dete, kome ne znate pol i kome ne smete da podviknente, električnim automobilom povezete na trening u mešoviti žensko-muški sportski tim, a zatim u apoteku da odabere dizajn za masku na licu pred početak školske godine, dok oko vas na bilbordima promiču antireklame s živim piletom u mikseru? Dobrodošli u poodmakli 21. vek!

БЕСПОЛНА ДЕЦА ЋЕ ВЛАДАТИ ПЛАНЕТОМ: Будућност која застрашује - примери показују како би могао да изгледа политички коректан човек 22. века

Ilustracija / Foto Shutterstock

Uvođenje vegan-kobasice dobro je ovih dana naljutilo zaposlene u jednom nemačkom automobilskom gigantu. "Kari-vurst" je odavno postao simbol ove kuće, koliko i kotrljajući modeli s proizvodnih traka. Kobasica, uostalom, ima i svoj fabrički broj (199.398.500.A), kao i bilo koji deo za automobil, i mogla je da se naruči zajedno s rezervnim migavcima, svećicama ili lagerima. Kupuje se i u muzeju automobilskih suvenira! Zaposleni je jedu za doručak, ručak, užinu.

Ljutkasta svinjska kobasica s ukusom karija i mesom sa sopstvenih farmi proizvodi se u Volfsburgu još od 1973. Svakog dana pojede se oko 18.000 komada. Godišnje, više od šest miliona! Bilo je godina kada su proizvodili više kobasica nego automobila. Zato njeno ukidanje predstavlja pravu malu revoluciju.

Uprava automobilskog giganta je još prošle godine pokušala da prisustvo mesa u kantinama svede na samo jedan dan sedmično. Pobunili su se sindikati, pa se od toga u poslednji čas odustalo. Ali, ovog leta otišlo se korak dalje. Lično je generalni direktor kompanije Herbert Dajs najavio da će svi njeni radnički restorani postati vegetarijanski! Razlog je želja da radnici budu zdraviji. Od povratka s letnjih odmora planirano je da svih 150 jela iz menija budu bez mesa, dok će se povremeno u njima pojavljivati riba. To je izazvalo lavinu protesta, pa se čak umešao i bivši kancelar Gerhard Šreder s porukom da takvu odluku on nikada ne bi doneo. Pod naletom kritika, zasad je samo jedna kantina postala vegetarijanska, ali je pitanje trenutka kada će i ostale.

Šta tek reći za priču o pingvinima, koja ima više verzija i nema nikakve veze sa zdravom ishranom i nemačkim viršlama, ali ima s vremenom u kome živimo. Svet je obišla storija o dvojici pingvina gejova iz zoološkog vrta "Odense" u Danskoj, koji su kidnapovali mladunče od nesavesnih roditelja - običnog pingvinskog para. Čuvarka vrta Sendi Hedgegard Munk je objasnila da su dvojica pingvina odavno imala želju da postanu roditelji i da su dugo posmatrala biološki par pingvina koji je zapostavljao svoje mladunče, naročito otac, jer su išli da se kupaju, ne vodeći računa o njemu.

Uprava vrta je posle toga odlučila da ostavi malog pingvina s dvojicom tata! Pravi roditelji se s time nisu složili, pa su se obračunali sa "usvojiteljima" i povratili mladunče. Idilična priča se tu ne završava: dirnuti, pingvinskom gej paru su u zoološkom vrtu poklonili jaje i ispunili im želju da dobiju nasledstvo. To nije prva priča o pingvinima gejovima. U Njujorku, Roj i Silo podizali su svoje mladunče Tango.

Zoološki vrt u Sidneju

U jednoj drugoj verziji, pingvini gejovi Sfen i Medžik u Australiji pre nekoliko godina takođe su primetili nesavesne roditelje koji su ostavljali jaja da se hlade. Direkcija akvarijuma u Sidneju im je dala jedno od jaja, koje su oni s velikom pažnjom čuvali, a zatim i podizali malog pingvina nazvanog Sfendžik.

Na ove životinjske storije prirodno se nastavlja priča o ljudima i njihovoj seksualnosti. Pre nekoliko godina, bračni par Šveđana saopštio je da su svoje tada šestogodišnje dete vaspitavali tako što ni u jednom trenutku nisu spomenuli njegov pol. Ovi tridesetogodišnjaci, koji su detetu nadenuli ime Pop, kažu da nisu želeli da mu od rođenja "na čelo zalepe roze ili plavu markicu", pa su ga jednako oblačili u suknje i pantalone.

U Švedskoj se roditelji generalno trude da budu što neutralniji u vaspitanju kada je pol deteta u pitanju. Tako je u mnogim školama u ovoj zemlji izbrisana odrednica muškog i ženskog roda za decu koju oslovljavaju srednjim rodom "ono". Vodi se računa i o tome da neka od njih još ne znaju kog će pola biti kad porastu. Time se bave i udžbenici. U školski program ubrizgano je 12 miliona evra da bi se eliminisali seksistički stereotipi iz prošlosti.

U ovoj skandinavskoj zemlji, nadaleko poznatoj po otvorenosti, mladi gimnastičari odnedavno mogu da izaberu da li će trenirati i takmičiti se sa ženama ili sa muškarcima, bez obzira na sopstveni pol i seksualnu orijentaciju. Na ovaj način vodi se računa i o transrodnim osobama, koje su se često osećale isključenim iz sportskog života. To važi za sve uzrasta do 18 godina. Ne odnosi se na seniore zbog međunarodnih pravila.

Posle svega, normalno je pomisliti i da se deci može unapred odrediti pol. Zahvaljujući zadivljujućem napretku genetike, to već rade, in vitro, u turskom delu Kipra. Ceo paket, sa smeštajem, košta oko 11.000 evra. U SAD, na isti način, mogu da se odaberu i takvi detalji kao što je boja očiju.

Svet se menja. Deci u Francuskoj više ne sme ni da se prigovori da im se ne bi povredilo samopouzdanje.

U Pariz će uskoro moći da ulaze samo električni automobili.

Ilustracija Toše Borkovića

Omatorili smo? Ili smo previše tradicionalni? Pećinski ljudi jeli su sirovo meso, krajem prošlog veka čudovišne kočije bez upregnutih konja plašile su ljude na ulicama, između dva rata teško je bilo zamisliti učitelja bez pruta, škole su bile muške i ženske, mnoge starije domaćice su sredinom prošlog veka odlučno odbijale frižidere, a sedamdesetih mašine za veš. Čovečanstvo stalno evoluira.

Menjaju se navike, pravila, način života. Ne uvek u željenom pravcu. Priroda takođe menja ćud. Postaje sve toplije, javljaju se nove bolesti i pandemije.

Kako stvari stoje, prosečni politički korektan čovek 22. veka mogao bi da bude autoritativan od rođenja, sa izabranim polom, unapred utvrđene boje očiju i karaktera, s dvojicom tata ili dve mame, vegetarijanac, s maskom na licu, zaštićen u svom balonu od visokih temperatura. Pod uslovom da do tada ne uništimo planetu.

PINGVINI PO LjUDSKOJ MERI

PINGVINI gejovi su, očigledno, u modi. Prošle godine tako su dvojica štićenika zoološkog vrta "Dijerenpark" u holandskom Amersfortu ukrala celo gnezdo lezbijskom paru i ljubomorno čuvali jaja! Slična pingvinska priča ispripovedana je i iz Okeanografskog akvarijuma u Valensiji. Ove anegdote često poučno prate i debate o pravima homoseksualaca koje se, na sličnu temu, vode u različitim društvima na nivou ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja