DOBRO JE KOMBINOVATI VAKCINE, JA EKSPERIMENTIŠEM: Doktor Šekler otkrio koja kombinacija cepiva za treću dozu je najefikasnija

Tanjug

19. 08. 2021. u 10:08

VIRUSOLOG i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je jutros do dosadašnja istraživanja u svetu pokazuju da su, kada je reč o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa, pojedine kombinacije različitih vakcina pokazale dobre rezultate, kao i da i sam eksprementiše sa dozama.

ДОБРО ЈЕ КОМБИНОВАТИ ВАКЦИНЕ, ЈА ЕКСПЕРИМЕНТИШЕМ: Доктор Шеклер открио која комбинација цепива за трећу дозу је најефикаснија

Foto: Printscreen/RTS

- Na ovu temu ima dosta podataka iz Turske gde su ljudima davani Sinovark, kineska inaktivisana vakcina, ali sa nešto slabijim parametrima od Sinofarma. Kod velikog broja ljudi su korišćene dve doze ove vakcine i jedna doza Fajzera što se pokazalo kao dobra kombinacija - rekao je on za TV Pink.

Prema njegovim rečima, i jedna kineska publikacija je pokazala da dve inaktivisane kineske vakcine u komninaciji sa jednom dozom Fajzerove vakcine, daju sasvim pristojnu zaštitu.

Naveo je i da su argentinski naučnici kombinovali dve doze Sinofarma sa jednim Sputnjikom što je, takođe, dalo dobre rezultate.

Šekler je istakao da je rešio da i sam, sa prijateljima, većinom lekarima, sprovede eksperement kako bi i imao rezultate nekog ispitivanja na koje može da se osloni.

- Isprobaću prvo na sebi. Juče sam, posle dve kineske, kao treću dozu primio Sputnjika, nekoliko doktora prijatelja će takođe primiti razne kombinacije pa ćemo nakon nekoliko nedelja kada uradimo analize krvi videti šta smo dobili - objasnio je Šekler.

On je izjavio da mu je nepojmljivo da zdravstveni radnici neće da se vakcinišu i da bi on od njih tražio da svi koji neće da se vakcinišu taj svoj stav objasne na naučni način.

Kada je reč o slabom odzivu mladih na vakcinaciju predlozio je da se i kod nas primene neke ideje iz Velike Britanije koje su tamo dale dobre rezultate.

- Trebalo bi ispred noćnih klubova, stadiona i drugih mesta gde se skupljaju mladi postaviti punktove za vakcinaciju, a prethodno doneti odluku da na takva mesta mogu da uđu samo oni koji su vakcinisani, preležali kovid ili se testirali. Na tim punktovima oni bi mogli besplatno da urade brzi antigenski test, a zauzvrat bi trebalo samo da se vakcinišu - rekao je Milanko Šekler.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)