KORONA U SRBIJI SVE JAČA: Doktor Tiodorović progovorio o pooštravanju mera

Novosti online

17. 08. 2021. u 17:19

PROF. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, rekao je za RTS da se epidemijska situacija ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu.

КОРОНА У СРБИЈИ СВЕ ЈАЧА: Доктор Тиодоровић проговорио о пооштравању мера

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je da se znaju uslovi pod kojima se daje treća doza vakcine.

- Pre svega to su one osobe koje imaju pad imuniteta, sa imunodeficijencijom. Uključili smo i one koji su izloženi svojim boravkom, u socijalnim ustanovama, oni koji obavljaju zdravstvenu delatnost i sigurno osobe koje često putuju u inostranstvo - kazao je Tiodorović.

Napominje da je sve vrlo dobro organizovano.

- Ide sve preko e-uprave. Dobija se poziv, SMS-om ili imejlom i tačno se ima uvid. Iz tog ogromnog spiska se pozivaju osobe koje ispunjavaju uslove. I biće upućeni u bilo koji od vakcinalnih punktova gde mogu da biraju vakcinu koju će primiti - rekao je dr Tiodorović.

Tiodorović navodi da sve možemo da uradimo, ali ako ne preskočimo obuhvat od 60 do 65 odsto vakcinacije, a sada smo malo iznad 50 odsto, nećemo postići dobar efekat.

- Vrlo je važno da primi vakcinu i radno aktivno stanovništvo, jer tu nemamo postignuto ni 35 ili 36 odsto - kazao je dr Tiodorović.

Napominje da deliti decu na vakcinisanu i nevakcinisanu nije u redu.

- Sigurno ćemo morati više pažnje da posvetimo merama koje se sprovode u školama i da na taj način obezbedimo da sve funkcioniše na regularan način. Već je odavno trebalo da se uozbiljimo svi zajedno i da shvatimo da je ovo dosta ozbiljna situacija. Epidemijska situacija se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu. Povećava se broj. Imaćemo do kraja avgusta i u septembru u tom povećanom broju i verovatno ćemo morati u određenom periodu da procenimo da li ćemo pooštravati mere u najklasičnijem smislu - naveo je Tiodorović.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju