IZ SVEMIRA PRAVO U SRBIJU: Ruski kosmonauti su se družili decom obolelom od raka

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

22. 06. 2021. u 20:15

RUSKI kosmonauti Sergej Kud-Sverčkov i Anastasja Stepanovna, koji se nalaze u poseti našoj zemlji, u utorak su se sreli najpre sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom i sa decom obolelom od raka, u PTT muzeju u Beogradu.

ИЗ СВЕМИРА ПРАВО У СРБИЈУ: Руски космонаути су се дружили децом оболелом од рака

Astronauti učestvovali u likovnoj radionici sa decom obolelom od raka / Foto Pošta Srbije

- Ruski astronaut Sergej Kud-Sverčkov je proveo 185 dana u orbiti i nakon toga prvo je došao u posetu Srbiji. On sa svojim timom obilazi i decu obolelu od raka. Hvala na humanosti i pažnji koju pružate najmlađim pacijentima - napisao je predsednik Vučić na instagram-profilu "buducnostsrbijeav".

Nakon razgovora sa predsednikom Vučićem, "Pošta Srbije" je organizovala druženje astronauta sa mališanima obolelim od raka, koji su u organizaciji Fondacije "Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić", kao autori 34 crteža, učestvovali u međunarodnom programu Državne korporacije Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti "Roskosmos" i ruske dobrotvorne organizacije "Juniti", koja pruža psihološku podršku onkološkim bolesnicima.

U okviru ovog programa, radovi mališana iz Srbije, uz radove dece iz još devet zemalja, našli su se na odelima kosmonauta, pod nazivom "Sanjar", budući da su deca crtala svoje snove i želje. Centralni crtež, kako nam je rečeno u Fondaciji "Zajedno za mlade", bila je ptičica, koju je nacrtao sedmogodišnji Kosta iz Srbije. Ruski kosmonauti odneli su ova odela 9. aprila na Međunarodnu svemirsku stanicu, gde ih je dočekao Sergej Kud-Sverčkov. On je u svemiru boravio od oktobra prošle godine do 17. aprila.

Kud-Sverčkov i Anastasija Stepanovna, inače istraživač pri Ruskoj akademiji nauka, tokom druženja sa mališanima u PTT muzeju, realizovali su radionicu art terapije po programu organizacije "Juniti", čiji su oboje ambasadori. Za tu priliku iz Rusije su doneli specijalnu didaktičku opremu, a na kraju radionice mališanima su podelili diplome.

Kako kažu u Fondaciji "Zajedno za mlade", novi dečji crteži, nacrtani tokom druženja, ovoga puta biće odštampani na raketi koja će ih poneti prilikom sledećeg leta u svemir.

Pre radionice, astronauti su bili gosti Zorana Đorđevića, v. d. direktora JP "Pošta", i poklonili mu fotografiju svemirske letelice kojom su prethodni crteži odneti na svemirsku stanicu. Đorđević je istakao da se "Pošta", kao društveno odgovorna kompanija, bori za bolji položaj ne samo svojih zaposlenih, već i svih građana Srbije, naročito osetljivih društvenih grupa.

- Posebno nas raduje jer je učešće dece iz Srbije obolele od raka u međunarodnom projektu ruske organizacije "Juniti" i "Roskosmosa", pozitivno uticalo na njihovo zdravstveno stanje. Srećni smo što smo, kao organizator ove posete kosmonauta, dobili priliku da pružimo dodatni doprinos kroz druženja malih heroja sa herojima modernog doba - izjavio je Đorđević.

 Foto Pošta Srbije

Sergej Kud-Sverčkov naglasio je da je Srbija prva zemlja koju je posetio otkad je sleteo u Rusiju.

- Došli smo da prikupimo snove koje su deca nacrtala i da ih prosledimo u svemir. Počastvovani smo što nas je prvo primio predsednik Vučić - rekao je Kud-Sverčkov.

Njegova koleginica Anastasija Stepanovna se sprema da poleti na Mars.

- Uvek kad sam na ovakvom mestu dobijam dodatnu potvrdu da su deca jača od nas, da svetlim očima gledaju u budućnost, da imaju snage, a na nama je da ih podržimo i objasnimo im da ne postoji san koji ne može da se ostvari - kaže Stepanovna.

IZLOŽBA

KOSMONAUTI će 25. juna u PTT muzeju svečano zatvoriti izložbu "Srpska i ruska filatelija o kosmosu," koju je "Pošta" organizovala povodom 60 godina od prvog leta čoveka u kosmos. Kako saznajemo, gosti iz Rusije, u sredu bi trebalo da posete Novi Sad, a tokom boravka u našoj zemlji obići će i Mećavnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a