POMEN MILANU PANTIĆU: Prošlo je tačno 20 godina od kada je ubijen novinar "Večernjih novosti" (FOTO)

Z. Gligorijević

11. 06. 2021. u 14:21

DVE decenije posle ubistva Milana Pantića, novinara „Večernjih novosti“ iz Jagodine, novinari, prijatelji i porodica okupljaju se na trgu koji nosi njegovo ime.

ПОМЕН МИЛАНУ ПАНТИЋУ: Прошло је тачно 20 година од када је убијен новинар Вечерњих новости (ФОТО)

Foto: Z.G.

- Sve što do sada znamo, jasno upućuje da je mafijaška hobotnica koja se obmotala oko nekadašnjeg privrednog giganta, Cementare „Novi Popovac“, ubila našeg dragog kolegu - ocenio je danas zamenik glavnog i odgovornog urednika „Večernjih novosti“ Milan Babović, koji je sa kolegama, prijateljima i rodbinom ubijenog novinara danas položio vence i cveće na njegov grob i trg.

- Jedino što i danas sa ovog mesta možemo da kažemo, jeste da ponovimo apel i da obećamo Milanu i njegovoj porodici da se neposredni izvršioci i nalogodavci konačno privedu pravdi. Radna grupa MUP i Komisija za istragu ubistava novinara, prema našim informacijam, došli su do zaista čvrstih i nepobitnih informacija o ovom gnusnom zločinu. U ime kolektiva „Večernjih novosti“ iskreno se nadam da će ovaj gnusni čin, koji je šamar na obrazu demokratske Srbije konačno dobiti sudski epilog – dodao je Babović.

On smatra da će to biti moguće kroz istragu Tužilaštva za organizovani kriminal ili Više javno tužilaštvo u Jagodini, koje se, „u ovom slučaju nije baš najbolje snašlo i pokazalo“. Babović je konstatovao i da ohrabruju najave iz samog vrha vlasti da će na ovaj slučaj konačno biti stavljena tačka i da će „Večernje novosti“ nastaviti da istražuju ovaj slučaj i izrazio nadu da će konačno doprineti da se „razmakne veo tajni i zavere ćutanja , koji, očigledno je, postoji sve ovo vreme“.

Predsednik UNS Živojin Rakočević bio je mišljenja da na 20 godina od ubistva Pantića „znamo sve – i motive i nalogodavce i počinioce, ali da postoji ključni momenat, za koji još nije izvesno da li će se dogoditi, a to je volja. Volja da se konačno vidi lice ubice i onih koji su to uradili“.

Rakočević je dodao da se od Tužilaštva u Beogradu traži da urgentno preuzme ovaj slučaj, da se „zatvori velika nepravda nad Srbijom, porodicom Pantić, novinarima Srbije i nad profesijom, kojoj je tako čisto, čestito i srčano, do poslednjeg trenutka služio Milan Pantić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost, koja nosi Pantićevo ime, pripala je Vladimiru Baniću, novinaru RTS, koji poslednjih godina živi u Sloveniji. U svojoj video poruci on je rekao da je nagradu posvetio novinarima i dopisnicima u, pežorativno rečeno, manjim sredinama, koji su čuvari savesti i stubovi ove zemlje i ako oni oslabe, kad vetar zaduva, klimaće se jače, a ovo društvo pašćče brže i bolnije.

- Živimo u vremenu kada se, umesto prijaviću te policiji, sve više govori, javiću novinarama. Kako je došlo do toga da se na medijske radnike gleda kao na super heroje? Da li je to naš posao? - pita se u Banić u video poruci i dodaje da ga je sramota i da mu je žao „što se na ovakav način sećamo Pantića, a ne brojeći godine koje u zatvoru provode ubice ili nalogodavci. Ovako merimo vreme koliko smo dugo mi nezaštićeni.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)