KAD KRENE KAMEN IZ ŽUČI UGROŽEN JE I PANKREAS: Doktor Ivan Pavlović o bolestima koje se šire u abdomenu

I. Kovačić

30. 05. 2021. u 10:30

KAMEN u žuči osim do bolne upale žučne kese može da dovede i do mnogo komplikovanijeg stanja - do upale gušterače ili pankreasa.

КАД КРЕНЕ КАМЕН ИЗ ЖУЧИ УГРОЖЕН ЈЕ И ПАНКРЕАС: Доктор Иван Павловић о болестима које се шире у абдомену

Foto: M.A.Mišić

S obzirom na to da su žučna kesa i pankreas povezani, u anatomskom i funkcionalnom smislu, u nekim slučajevima kamečići iz žučne kese mogu da dospeju u glavni žučni kanal, kada najčešće dovode do jakih bolova, žutice, zapaljenja žučnih puteva i pankreatitisa.

Primarijus dr Ivan Pavlović, abdominalni hirurg, u intervjuu za "Novosti" kaže da znaci i simptomi pankreatitisa mogu da variraju:

- Najčešće se javlja jak bol u gornjem delu trbuha, koji nastaje naglo i širi se u leđa ili pojasno, takođe se i pojačava nakon obroka. Drhtavica, ubrzan srčani rad, mučnina, povraćanje, žuta prebojenost kože, nadutost i pojava modrica na koži trbuha, takođe su česti simptomi.

Kako se postavlja dijagnoza pankreatitisa?

- Dijagnoza pankreatitisa zahteva da budu zadovoljena dva od tri prateća kriterijuma. Prvi je klinički, koji podrazumeva da pacijent ima bol u gornjem delu trbuha, drugi je laboratorijski, kada su serumske amilaze najmanje tri puta veće od normalnih vrednosti. Veoma značajan je i nalaz ultrazvučnog pregleda, skenera ili magnetne rezonance.

Da li je upala gušterače uvek akutna ili može da bude i hronična?

- Pankreatitis može da bude akutni, nastaje iznenada i traje danima, a može da bude i hroničan. On tada može da traje niz godina. Forma bolesti se kreće od blage, ograničene, koja vrlo brzo vodi ka izlečenju, pa sve do teške, komplikovane u kojoj dolazi do pankreasne nekroze, njene infekcije, do zatajivanja rada udaljenih organa i na kraju do smrti.

Ša se dešava kada je rad pankreasa ugrožen?

- Uloga pankreasa je vrlo važna, jer on produkuje enzime čija je uloga u varenju hrane, a takođe proizvodi i hormone, koji između ostalog imaju ulogu u regulaciji šećera u organizmu. Pankreasni enzimi se izlučuju sistemom kanala u dvanaestopalačno crevo u inaktivnom obliku i aktiviraju se tek u crevu. Kada se, u raznim patološkim stanjima, enzimi aktiviraju u pankreasu, dolazi do oštećenja njegovog tkiva i njegovog zapaljenja.

Žene ugroženije zbog hormona

Zašto su žene podložnije stvaranju kamena u žuči?

- Kod žena je veći rizik zato što estrogen stimuliše jetru da uklanja više holesterola iz krvi i usmerava ga u žuč. Verovatnije je i da će trudnice sa kamencima imati simptome. Povećani rizik od stvaranja žučnih kamenaca primećen je kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive i kod onih koje koriste estrogensku terapiju nakon menopauze.

Kako se leči upala?

- Nekada su hirurške procedure bile osnovni tretman, međutim sada je agresivni hirurški pristup većim delom zamenjen konzervativnim, neoperativnim, suportivnim merama. Nadoknada tečnosti je hitna mera, a kod težih slučajeva sem agresivne nadoknade tečnosti neophodna je i nadoknada proteina, a ponekad i transfuzija eritrocita. Cilj je da se što ranije počne sa ishranom na usta, kroz nazogastričnu ili nazojejunalnu sondu. Ukoliko postoji nekroza, neophodni su i antibiotici. Naravno, nužni su i lekovi protiv bolova, a snimanje žučnih puteva i pankreasnog kanala pomoću kontrasta se savetuje samo ako je u pitanju opstrukcija žučnih puteva ili njihovo zapljenje, u drugim slučajevima ne. Hirurgija je i dalje značajna, ali samo za teške slučajeve i samo ako konzervativne mere nisu dale rezultata.

Koji su još uzročnici pankreatitisa osim kamena u žučnoj kesi?

- To su upotreba alkohola, povišene vrednosti triglicerida, pušenje, anatomske promene na pankreasu i autoimuni pankreatitis.

Zašto dolazi do stvaranja kamenčića?

- Žuč je rastvor koji u najvećem procentu čini voda, dok ostatak uglavnom čine žučne kiseline, žučne soli, pigment bilirubin, elektroliti i holesterol. Usled poremećaja u odnosu sastojaka žuči, uglavnom procesima nukleacije i kristalizacije, dolazi do formiranja u početku žučnog mulja, a kasnije i žučnih kamenčića. Inače, postoje dve glavne grupe žučnih kamenčića. Jedni su holesterolski i oni su zastupljeni oko 80 odsto, po pravilu su žućkasto-bele boje i pravilnog oblika, tvrđe konzistencije. Drugi su pigmentni i javljjau se kod 20 odsto pacijenata, tamno su zelene do crne boje, nepravilnog oblika i mekše konzistencije.

Na osnovu kojih simptoma možemo da posumnjamo da su se stvorili kamenci?

- Najznačajniji faktori rizika za nastanak žučnih kamenčića su starije životno doba, ženski pol, gojaznost, trudnoća, nagli gubitak telesne težine, pojedini lekovi i ciroza jetre. Simptomi kalkuloze žučne kese nastaju kada se kamenčići pokreću i opstruišu izvodni kanal žučne kese ili glavni žučni kanal. Najčešći simptom je bol koji se javlja kod oko 20 odsto pacijenata. Uglavnom se javlja posle obroka i lokalizovan je ispod desnog rebarnog luka ili u želucu.

Šta karakteriše taj bol?

- Radi se o konstantnom, tištećem bolu koji se iz gornjeg desnog kvadranta trbuha širi prema desnoj lopatici i desnom ramenu. Počinje naglo, traje nekoliko sati, ostavlja osećaj tištanja još narednih 24 sata i često je praćen mukom i povraćanjem. Pojava temperature, drhtavice već ukazuje na komplikacije kao što su zapaljenje žučne kese, zapaljenje žučnih kanala ili pankreasa.

Može li se sprečiti formiranje kamena u žučnoj kesi?

- Promena načina ishrane svakako igra značajnu ulogu u prevenciji ovog oboljenja. Potrebno je izbegavati hranu bogatu životinjskim mastima i ugljenim hidratima, unositi dovoljne količine tečnosti, hranu sa dosta vlakana i ribu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati