ENERGETSKA EFIKASNOST U PRAKSI: Gimnazijalci iz Zrenjanina uz vetrenjaču i biogasnu farmu u selu Melenci i vetroparku u Kovačici

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

18. 10. 2022. u 10:45

UČENICI Zrenjaninske gimnazije sa profesorom Edijem Darušijem posetili su biogasno postrojenje na poljoprivrednoj farmi Ćorić u selu Melenci.

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ПРАКСИ: Гимназијалци из Зрењанина уз ветрењачу и биогасну фарму у селу Меленци и ветропарку у Ковачици

Udruženje Godina Pupina

Profesor dr Darko Radovančević, sa Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin u Zrenjaninu, održao je zanimljivo predavanje o izvorima energije i biomasi.

U prisustvu dr Ivana Bošnjaka i predstavnika udruženja Godina Pupina, koje je nosilac projekta Udruženje građana Obnovljivi izvori energije i njihov uticaj na životnu sredinu, gimnazijalci iz Zrenjanina, uz  stručno vođenje Dejana  Bandua, upoznali su rad postrojenja koje za proizvodnju električne energije kao pogonsko gorivo koristi metan dobijen od stajnjaka sa govedarske farme i silaže od ratarskih kultura sa okolnih njiva.

Zatim su posetili čuvenu Bošnjakovu vetrenjaču koja je svojevrsni simbol istorijskog nasleđa u upotrebi energije vetra na prostoru Banata.

Da bi u jednom danu spojili istoriju i sadašnjost, učenici Zrenjaninske gimnazije upoznali su rad vetroparka u Kovačici gde je stručni radnik održavanja Dragan Ilkić predstavio i ovaj savremeni način upotrebe energije vetra za proizvodnju električne energije, u sabirno-predajnom postrojenju, uz jednu od 36 aktivnih vetroturbina.

BONUS VIDEO - BLAGO NA JABLANICI: U selu Pleš otkriven rimski novčić cara Aurelijana iz trećeg veka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)