ŠTEDNJA U JOŠ 75 DOMAĆINSTAVA: Lokalna samouprava u Kikindi potpisala nove ugovore o unapređivanju energetske efikasnosti

R. ŠEGRT

06. 10. 2022. u 11:00

KAO pomoć sugrađanima da ostvare jednu od ukupno pet mera za povećanje energetske efikasnosti, lokalna samouprava u Kikindi je ove godine izdvojila više novca nego lane - ukupno oko 8,2 miliona dinara. Pritom, iz gradskog budžeta je izdvojeno pet miliona, a ostatak je obezbedilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

ШТЕДЊА У ЈОШ 75 ДОМАЋИНСТАВА: Локална самоуправа у Кикинди потписала нове уговоре о унапређивању енергетске ефикасности

Foto: R.Š.

Za razliku od prethodne godine, kada je finansirana samo zamena spoljnih vrata i prozora, ove su zainteresovana domaćinstva mogla da računaju na pomoć za tu svrhu, ali i za zamenu gasnih i kotlova na biomasu, te izolaciju objekata i zamenu cevi. Finansijsku podršku su, tako, dobile 74 porodice - sedam više nego pre godinu dana.

- Najviše njih, čak 62 domaćinstva, novac je dobilo za zamenu spoljnih vrata i prozora, a maksimalni iznos ove subvencije je 140.000 dinara - kaže Nikola Jugin, energetski menadžer Gradske uprave.

PANELI

OSIM ovih mera, za sufinansiranje postavljanja solarnih panela je opredeljno milion i po dinara. Ministarstvo energetike obezbeđuje oko 600.000, a ako bude mogućnosti, i iz gradskog budžeta ćemo obezbediti dodatna sredstva. Javni poziv za firme biće raspisan, najverovatnije, do kraja meseca, a početkom decembra očekujemo i konkurs za građane - najavio je Jugin.

Jedan od korisnika je i Kikinđanin Branko Periz, koji je dobio oko 190.000 dinara za zamenu gasnog kotla.

- Prethodni je bio star oko dve decenije, a ove godine smo kuću izolovali stiroporom debljine deset centimetara, te zamenili i deo prozora, zbog čega očekujemo da će nam ova zima biti toplija. Inače, koristimo i gas i struju - ističe Periz, a subvencijom je zadovoljan i Dragiša Marković iz Mokrina, koji će u svom stanu zameniti spoljne prozore i dvoja balkonska vrata.

Inače, prijave na javni poziv su podnela ukupno 242 domaćinstva, a lokalna samouprava je finansijsku podršku obezbedila svima koji su ispunili uslove, čak i kada su imali isti broj bodova.

SUBVENCIJA I ZA KUPOVINU NOVIH BICIKALA

ZAINTERESOVANI za subvencije Gradske uprave pri kupovini novih bicikala, za šta je konkurs već raspisan, pored važeće lične karte, trebalo bi da prilože i prijavu, a obrazac mogu da preuzmu na zvaničnom sajtu lokalne samouprave. Potreban je i predračun iz jedne od dve trgovine, odabrane na osnovu javnog poziva, dok se kompletna dokumentacija predaje u Uslužnom centru.

- Subvenciju od po 10.000 dinara dobiće 100 sugrađana koji prvi predaju uredne prijave, konkurs će biti otvoren 15 dana, odnosno do utroška sredstava, a novac će se dodeljivati samo za kupovinu klasičnih, ne i električnih dvotočkaša. Za ovu namenu, iz gradskog budžeta je izdvojeno ukupno milion dinara - najavio je Stevan Iličić, član Gradskog veća u Kikindi.

- Energetska efikasnost je na globalnom nivou sve značajnija, pa svest o tome i mi moramo da podignemo na viši nivo. Svi zajedno moramo da budemo odgovorniji, jer sve najave ukazuju na to da je pred nama jedna od težih zima - poručuje gradonačelnik Nikola Lukač, dok energetski menadžer Nikola Jugin precizira da su potpisani ugovori sa osam firmi koje će u stanovima ili kućama obavljati poslove koji su subvencionisani.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)