Pomoć crnogorskim proizvođačima: Vlada refundira troškove kontrole kvaliteta

B. DABIĆ

07. 07. 2020. u 07:26

Помоћ црногорским произвођачима: Влада рефундира трошкове контроле квалитета

Foto B. Dabić

Cena laboratorijskog ispitivanja jednog uzorka kreće se od 35 do 120 evra
U CILjU ublažavanja posledica pandemije kovida 19 u sektoru poljoprivrede i ribarstva, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, refundiraće 100 odsto troškova za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica. Najveći iznos podrške je 300 evra po proizvođaču.

Inicijativu da se, zbog specifičnih okolnosti nastalih usled pandemije oslobode od obaveze plaćanja naknade za kontrolu kvaliteta Ministarstvu su uputili proizvođači vina i jakih alkoholnih pića.

- Kontrola kvaliteta vina, jakih alkoholnih pića i maslinovog ulja podrazumeva laboratorijsku analizu fizičko-hemijskih svojstava i organoleptičku (senzornu) ocenu, i obavlja se po zahtevu proizvođača svake godine pre stavljanja proizvoda u promet - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - U zavisnosti od broja parametara koji se analiziraju i od vrste proizvoda, cena laboratorijske analize jednog uzorka je od 35 do 120 evra.

ISPITIVANjE VOĆA I POVRĆA U MINISTARSTVU podsećaju da su i analize povrća i voća kroz ovogodišnji monitoring bezbednosti hrane, koji sprovodi Uprava za bezbednost hrane, bile besplatne za proizvođače.

U resornom ministarstvu navode da je kontrola kvaliteta važan segment proizvodnog procesa sa aspekta bezbednosti hrane, primene politike kvaliteta, integracionog procesa i suzbijanja nelegalnog tržišta. Ostvaren je značajan napredak u pogledu legalizacije proizvodnje, odnosno registracije proizvođača i evidentiranja njihove proizvodnje u relevantnim registrima.

U poslednjih deset godina broj registrovanih proizvođača vina, koji kontrolišu kvalitet svojih proizvoda radi stavljanja u promet, povećan je sa četiri na 118 subjekata. Registrovano je 40 proizvođača jakih alkoholnih pića. U Registru proizvođača maslinovog ulja evidentirano je osam uljara, koji, osim sopstvenih maslina, rade uslužnu preradu maslina svih ostalih crnogorskih maslinara. U Registru proizvođača meda i pčelinjih proizvoda evidentirano je više od 1.800 pčelara.

- Zbog privremenih mera, uvedenih za vreme trajanja pandemije, proizvođači su poslovali u otežanim uslovima i nisu bili u mogućnosti da u određenom periodu plasiraju na tržište svoju proizvodnju iz 2019. godine, pa im je u nastalim okolnostima svaki izdatak bez zarade zapravo znatno finansijsko opterećenje - navode u Ministarstvu.

Uvažavajući navedeno, Vlada je usvojila predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o izmeni odredbe agro-budžeta za 2020. godinu, u meri "Uvođenje standarda kvaliteta i bezbednosti hrane", na način da se proizvođačima koji zadovoljavaju propisane uslove, umesto 50 odsto, refundira 100 odsto za laboratorijsku analizu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije