Herceg Novi proslavlja Spasovdan: Litija i liturgija povodom slave (FOTO)

V.V.

četvrtak, 28. 05. 2020. u 14:53

Херцег Нови прославља Спасовдан: Литија и литургија поводом славе (ФОТО)
Spasovdan je obeležen u dve hercegnovske crkve Sv. Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj i u Mojdežu

Spasovdan je obeležen u dve hercegnovske crkve Sv. Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj i u Mojdežu.

Na Toploj je litija krenula Njegoševom ulicom oko crkvenog zemljišta a liturgiju su služili sveštenici Vido Vuković, Predrag Vidaković, Blagota Vasiljević, Nikola Todorović, Drago Pešikan i Zoran Miljanić.

Miljanić je podsetio da je pre dve godine ovaj hram proslavio 300 godina, od formiranja Topaljske komunitadi.

– U to vreme je hercegnovski parlament stolovao u ovom hramu na Toploj. I oni su te 1718. godine lomili krsni kolač i pričešćivali se u ovom hramu koji je nekoliko godina ranije podignut. Iz te ljubavi iznikla je i administracija. Zvanični pečat gradske uprave bio pečat je ovog hrama. Od pre dve godine, obnovili smo Spasovdan kao slavu ovog grada, juga pravoslavlja, a naš predsednik Opštine Stevan Katić je poručio iz sveg srca da je srećna slava i prestonom gradu Beogradu. Neka bude srećna slava i kosovskim Dečanima i svim hramovima koji slave, poručio je Miljanić.

-Spasovdan je dan razuma i mira, a danas bitan posebno, jer dolazi posle pandemije, koja je okovala ceo svet, poručio je protojerej stavrofor Vido Vuković, koji je nekada služio u Britansko skandinavskoj eparhiji SPC u rasejanju.

U ime Opštine Herceg Novi na liturgiji su prisustvovali potpredsednik opštine Miloš Konjević, potpredsednica Danijela Đurović i drugi.

Večeras u ovom hramu biće služen moleban.

Komentari (2)

Kolumbo

28.05.2020. 16:18

Herceg Novi je srpskiji grad od Leskovca .U Leskovcu niti znaju za veru niti za naciju.A mnogo žale za Titom i radničkim samoupravljanjem.

Dragan Zorin

29.05.2020. 09:34

@Kolumbo - Pošto sam rodom iz Bojnika kod Leskovca moram da pitam komentatora kako to da se ovde ne zna za veru kada nikad nisam čuo da se neko poturčio ili primio bilo koju drugu veru u ovom kraju? Ni u vreme Turaka? Što se tiče nacije - u svim ratovima koji su bili ovde je odziv na mobilizaciju među najvišima u Srbiji. Lično nikada nisam čuo da je iko odbio da se mobiliše. I tako je i u drugim opštinama na jugu Srbije. A ovo za Tita je tačno - ako se Kolumbo druži sa ljudima starijim od 70 godina.