S popuštanjem korone, stižu i pomorci

V.V.

sreda, 27. 05. 2020. u 00:53

С попуштањем короне, стижу и поморци
Grupa od 48 pomoraca i brodskog osoblja iz Crne Gore, i još 1.100 državljana Srbije, Hrvatske, Albanije, BiH, Slovenije, Makedonije, Italije, Belorusije i Bugarske kruzerom "Karnival breze" stigli su u dubrovačku luku Gruž

Grupa od 48 pomoraca i brodskog osoblja iz Crne Gore, i još 1.100 državljana Srbije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Italije, Belorusije i Bugarske kruzerom "Karnival breze" nakon nekoliko meseci neizvesnosti i agonije zbog korona virusa stigli su u utorak u dubrovačku luku Gruž.

Većini su ugovori odavno istekli a na matičnom brodu su puna 72 dana bili "zarobljeni" zbog pandemmije. Ni kada je organizovan povratak, nije sve išlo po planu. Pre tri sedmice su krenuli sa Bahama,došli do Engleske ali su tada bili otkazani svi letovi. Ista je bila situacija u Španiji i Italiji pa je odabrano odredište zbog toga bio Dubrovnik. Odatle su svi otputovali svojim kućama. Crnogorski državljani su nakon prelaska granice na Debelom brijegu, upućeni u karantin u Institutu Igalo i u Ulcinj.

Saša Perišić iz Herceg Novog, posle osam meseci koliko je proveo na brodu srećan je što je konačno kod kuće.

-Nije bilo nimalo lako od pojave korona virusa, ali smo se dobro držali.Osim sa kolegama iz Crne Gore, družili smo se, koliko su dozvoljavale mere epidemiloga sa pomorcima i brodskim osobljem iz svih bivših jugoslovenskih republika, priča Saša.

Na žalost neki nisu mogli da izdrže neizvesnost i pritisak izloacije pa su se desila dva samoubistva – jednog državljanina Mađarske i jedne Ukrajinke.

Andrei iz Sutomora ugovor je istekao još u aprilu i sada je, kaže, malo razočarana što će posle svega morati u karantin. Kaže da su i do sada bili pod strogim merama izolacije a niko nije imao simptome korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije