Nema toga ko sme da seče Košutnjak!

S. VIDAČKOVIĆ

utorak, 07. 07. 2020. u 09:21

Нема тога ко сме да сече Кошутњак!
Goran Vesić: Nikako nećemo dozvoliti promenu strukture šumske osnove bilo gde u prestonici
GRAD Beograd neće dozvoliti smanjenje šume u Košutnjaku, makar to tražio investitor. Šumska osnova neće se menjati ni u Koštnjaku, kao ni u ostatku Beograda. To su sve dezinformacije i izmišljotine.

Ovo je izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, povodom najave da će u srcu Košutnjaka, u kompleksu nekadašnjeg "Avala filma" sa okolinom od 86 hektara, firma "Avala studios" izgraditi stambeni kompleks. O ovom planu i nameri investitora da zida u srcu Košutnjaka "Novosti" su prve pisale.

U planu, koji je do 13. jula na ranom javnom uvidu u zgradi gradske uprave, a koji prethodi izradi plana detaljne regulacije, vidi se da je ovde predviđena izgradnja stambenih zgrada i komercijalnih sadržaja u kojima bi živelo oko 8.000 ljudi.

UKLANjANjE STABALA ZBOG DVORANE PRE tačno godinu dana, žitelji ovog dela grada i ljubitelji Košutnjaka negodovali su kada je uklonjeno nekoliko stabala zbog izgradnje nove multifunkcionalne dvorane. Bes kod ljudi izazvala je činjenica da je posečeno više od 10 borova, zbog čega su čak zvali i policiju. Investitor je tada rekao da će u okviru novog kompleksa biti posađeno 100 mladih, umesto 10 posečenih biljaka. Multifunkcionalna dvorana inače je na delu zemljišta na kojem investitor namerava da zida kompleks.

- Niko nije lud da poseče toliko hektara šume - rekao je Vesić. Iako je u zgradi Gradske uprave u toku uvid, deo sugrađana koji žive u ovom delu prestonice za sledeći vikend najavljuje proteste kako bi skrenuo pažnju nadležnih na ovaj mogući ekološki problem.

Prostor "Avala filma", jugoslovenskog i srpskog filmskog magnata, privatizovan je pre pet godina, iako su se mnogi tome protivili. Osim zemljišta, prodata su i prava na arhivu klasične kinematografije, uprkos protivljenju filmskog esnafa.

Od oko 86 hektara, koliko zauzima parcela predviđena urbanističkim planom, skoro polovina je prekrivena gustom šumom Košutnjaka. Sugrađane brine to što je moguće da zbog ovog projekta stradaju hiljade zdravih stabala.

Izradi plana detaljne regulacije treba da predstoji javna rasprava gde bi se izjasnili svi zainteresovani i dali svoje primedbe na budući projekat. I gradski urbanista Marko Stojčić je rekao, za "Novosti", da iako je ceo kompleks u vlasništvu firme "Avala studios", koja sa svojom zemljom može da radi šta želi, Grad neće dozvoliti da novi sadržaji unište šumsku osnovu.

Osim seče stabala, deo Beograđana koji ovde živi ističe da će budući stambeni kompleks u Košutnjaku dodatno opteretiti infrastrukturu.

Ulaz u nekadašnji kompleks "Avala filma"


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Tarabic

07.07.2020. 10:00

Dajem dva evra na ulozeni jedan da će ga poseći malo po malo ceo boga oca nema kasta je previše alava na pare da bi propustila priliku. Mafija od države uništiće sve ono što vredi.

veselnik

07.07.2020. 11:03

Obrtanje situacije i izvrtanje cinjenica! Investitor (vlasnik parcele) MORA da projektuje eventualnu izgradnju U SKLADU sa urbanistickim planom, koji definise uslove izgradnje svuda, a ne samo u zasticenom prostoru. Ne moze da se radi plan detaljne regulacije prema zelji investitora, nego prema vazecem urbanistickom planu.Ili ce opet praviti "lex specijalis", kao za Beograd na vodi?

Miki

07.07.2020. 13:15

Odgledao sam intervju sa investitorom i oni najavljuju i stanove i proširenje kapaciteta. Ne znam kako je bilo šta moguće bez sečenja šume. Da se ne zavaravamo, grad je sam propisao novi plan kojim je predvidjena urbanizacija tog deal. Reč je o velikom površini i mislim da ovo treba sprečiti.