Od jeseni ozbiljna istraživanja u srcu prestonice: Traže se ostaci Singidunuma

S. B. MILOŠEVIĆ

subota, 27. 06. 2020. u 18:00

Од јесени озбиљна истраживања у срцу престонице: Траже се остаци Сингидунума

Zamišljeni izgled Studentskog trga

Sledeće sedmice tender za arheološko iskopavanje u centru grada, odluka o obnovi kasnije
ISKOPAVANjA na Studentskom trgu, gde bi arheolozi tragali za ostacima antičkog Singidunuma, mogla bi da počnu s jeseni. Prema rečima Marka Stojčića, glavnog gradskog arhitekte, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju napravila je tendersku dokumentaciju, a javna nabavka za stručnjake koji bi ovaj posao radili mogla bi da bude raspisana već sledeće nedelje.

Od ideje o rekonstrukciji Vasine ulice i Studentskog trga po projektu arhitekte Borisa Podreke gradski čelnici nisu odustali, ali je pre svega potrebno obaviti arheološka iskopavanja na jednom delu trga.

- Ideja je da javnom nabavkom nađemo visokokvalifikovane stučnjake koji bi se pozabavili ovim iskopavanjem, koje će biti najvažnije u poslednjih 50 godina - navodi Stojčić. - Ako pronađu ostatke antičkog Singidinuma, projektno rešenje prilagodićemo tom novom otkriću. Videćemo u tom slučaju hoćemo li odustati od gradnje podzemne graže ispod Trga i na koji način ćemo otkrivene artefakte izložiti javnosti. Tako bi istorijsko nasleđe postalo svojevrsna turistička atrakcija i bilo dostupno naučno-istorijskom izučavanju. Ako iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve i zidane artefakte, na prostoru Studentskog trga započeće izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking mesta u tri podzemna nivoa.

Gradski arhitekta navodi da bi obim i dinamika radova zavisili od arheoloških iskopina koje tu budu pronađene. Ako se nađe nešto što bismo mogli da pokažemo čitavom svetu, to bi moglo da promeni plan o izgradnji javne garaže, koja bi u tom slučaju bila pomerena na Trg republike.


I VASINA KRIJE BLAGO

U OKVIRU rekonstrukcije Studentskog trga trebalo bi da budu sređene i Vasina ulica i plato ispred Filozofskog fakulteta. Prostor koji zauzima Vasina ulica je veoma blizu mesta gde se nalazila glavna ulica Singidunuma, i postoje indicije da se između Vasine i Studentskog parka nalazi veoma lep deo Singidunuma sa zidinama, freskama i rimskim pločicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

boban

27.06.2020. 19:28

lepa vest siguran sam da ima dosta istorijskih blaga ispod beograda. ovo je nasa a i svetska kultura i ovde treba uloziti mnogo vise novca