Lepota i za nepca i za oko: Budući kuvari polagali maturski ispit

B. Borisavljević

subota, 06. 06. 2020. u 11:38

Лепота и за непца и за око: Будући кувари полагали матурски испит

Profesori ocenjivali kako je spremljeno glavno jelo / Foto D. Milovanović

U Srednjoj turističkoj školi budući kuvari u petak polagali maturski ispit. Đaci spremali musaku, razne kotlete, pilav...

KORDON blu, pilav, kotleti "imperijal" i "parma", musaka od tikvica, samo su neka od jela koja su se našla na meniju praktičnog dela maturskog ispita budućih kuvara u Srednjoj turističkoj školi u Novom Beogradu. Naslednici Džejmija Olivera su, pre ulaska u kabinet za kulinarstvo, polagali teorijski deo u kome su objasnili ono što su kasnije spremili.

Jela su spremali pod stručnim okom Gorana Drče, profesora kuvarstva, uz poštovanje mera zaštite sa maskama i rukavicama. Kako je korona poremetila redovnu nastavu i maturski ispit je, po preporukama Ministarstva prosvete, ove godine bio malo drugačiji. Umesto kompletnog menija (predjelo, glavno jelo, salata i desert), đaci su spremali samo glavno jelo. Ali, to nije umanjilo njihovu veštinu i kreativnost. Oni koji su pogrešili "u koracima" to su i uvideli i složili se sa primedbama profesora. Zamerke su bile da je porcija pilava prevelika za jednu osobu, da su predugački rezanci piletine, da je šunka krupno seckana, previše peršuna na dekoraciji, da meso mora da se naslanja na rižoto, da se majonez ne stavlja na topao tanjir.

- Učenici sami izvlače radne zadatke, odnosno jelo koje će spremati, a namirnice obezbeđuje škola - kaže Drča. - Zajedno sa teorijskim delom učenici imaju četiri sata za ispit. Ocenjuje se ceo postupak pripreme, primene HASAP standarda, termičke obrade, odabir priloga, inventar koji se koristi za pripremu i serviranje, način serviranja, prezentacija sa inovacijom, ukus... Svaki od ovih kriterijuma nosi određeni broj bodova, na osnovu kojeg se daje konačna ocena za maturski.

Godinama unazada kuvar je jedno od najtraženijih zanimanja, pa je jedno odeljenje koje upisuje ova škola nedovoljno za sve zaintersovane. Konkurišu dobri đaci, tako da je prošle godine trebalo najmanje 75 poena. I za ostala zanimanja svake godine ostane puno đaka ispod crte. Osim za kuvara, trogodišnje je i školovanje za konobara. Četvorogodišnja zanimanja su turističko-hotelijerski tehničar, ugostiteljski tehničar i kulinarski tehničar.

- Naši đaci brzo nalaze posao posle završetka škole, a ima i onih koji i tokom školovanja rade vikendom - kaže Dragutin Miličić, direktor škole. - Obrazovni profili su koncipirani tako da učenici imaju 70 odsto praktične nastave koju, osim u školskim kabinetima, obavljaju u najprestižnijim hotelima i restoranima.

MUŠKO ZANIMANjE

Iako se ranije kuhinja uglavnom vezivala za žene, situacija se promenila. Vrhunski kuvari danas su muškarci. Tako i u ovoj školi, dečaci vode primat nad devojčicama na obrazovnom profilu kuvar. Odnos je 70 prema 30 odsto. Kod turističko hotelijerskih tehničara situacija je obrnuta u korist devojčica.