SPASOVDANSKA litija, zbog pandemije virusa korona, ove godine neće proći beogradskim ulicama, ali će praznik Vaznesenja Gospodnjeg biti obeležen liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i svečanošću u Starom dvoru.

Ovogodišnji domaćin slave glavni gradski urbanista Marko Stojčić je na svom instagram-profilu napisao da se, usled zdravstvene situacije, litija neće održati.

- Zbog epidemioloških mera koje su još na snazi, ove godine litija se neće održati. Patrijarh Irinej će u 9.00 služiti liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi. Nakon toga, obeležavanje gradske slave biće nastavljeno u zdanju Starog dvora, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveće uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno - naveo je Stojčić.

Svake godine, kolona pravoslavnih vernika učestvuje na obeležavanju Spasovdana u Beogradu. Posle liturgije u Vaznesenjskoj crkvi, litija je kretala iz Ulice admirala Geprata, kroz ulice Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme. Posle toga, kolona je išla ulicama Knez Mihailovom, Pariskom i Sime Markovića do Saborne crkve, odakle se kreće kroz Pop Lukinu, Brankovu i Kraljice Natalije do Vaznesenjske crvke, čime se simbolično zatvara krug. Tokom litije, čitaju se tri molitve - prva za zdravlje, druga za mir i prosperitet Beograda i Beograđana i treća za pokoj duše junacima koji su dali živote za odbranu prestonice.