IAKO su se poslanici Narodne skupštine vratili na svoja radna mesta, odbornici Skupštine grada čekaju preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje. U skladu sa njihovim savetima, prilagodiće se odborničke klupe kako bi mogli da se sastanu za deset do 15 dana. Sve gradske odluke koje je u vanrednim okolnostima usvojilo Gradsko veće biće potvrđene na skupštini.

Sala Skupštine grada mora se prilagoditi novonastaloj situaciji. Kako za "Novosti" objašnjava Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, gradski parlament sastaće se tek kada se stvore tehnički uslovi za zaštitu jer je sala projektovana drugačije od republičkog zdanja.

- Za razliku od republičke skupštine koja je namenski rađena, gradska sala nije - navodi Nikodijević. - Videće se na koji način i da li moći da se između klupa postavi zaštitna barijera. Takođe, odbornici ne mogu da govore sa mesta, nema mogućnost elektronskog glasanja kao što to mogu u Narodnoj skupštini.

Sve odluke koje su bile neophodne za funksionisanje prestonice tokom vanrednog stanja usvajale su se na sednicama Gradskog veća.

- Sazvaćemo Skupštinu grada kako bismo potvrdili sve odluke koje je do sada usvajalo Gradsko veće - objašnjava predsednik Skupštine grada. - I kada se budemo vratili, propisaćemo mere u skladu sa preporukama i tako će Skupština funkcionisati.


REBALANS BUDžETA

GRADSKO veće umesto odbornika usvojilo je pre desetak dana odluku o rebalansu budžeta Grada za 2020. godinu. Tako će, umesto 143,1 milijarde dinara, kasa biti umanjena za 20,3 milijardi i biće teška 122,8 milijardi dinara.