VIRUS korona ušao je i u drugi beogradski dom za stare "Stara pruga" na Umki. Posle testiranja u nedelju ustanovljeno je da je 14 od 19 stanara, kao i jedan radnik inficirano. Dom će, najverovatnije, biti zatvoren, a preostali korisnici preseljeni u neku drugu ustanovu, pošto će svo osoblje biti poslato u izolaciju.


Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je u nedelju ujutru da u "Staroj pruzi" nema zaraženih, mada je kasno uveče iz "Batuta" stigla drugačija informacija. Nezvanično saznajemo i da će većina beogradskih staračkih domova uvesti potpuni karantin, pa će radnici tako biti na usluzi korisnicima 24 časa.


Takođe, i stanari zemunskog doma za stare "Doživeti stotu", njih 12, koji su posle testiranja na virus korona negativni, prebačeni su u drugu ustanovu. Smešteni su u posebno krilo jednog beogradskog doma i biće pod posebnim nadzorom. Poslednje testiranje je pokazalo i da je zaraženo još šest osoba, od kojih je jedan radnik, i oni su kao i prethodnih petoro, smešteni u bolnice i njihovo stanje prati se iz časa u čas.


Prošle nedelje su, kako su "Novosti" pisale, vlasnica doma "Doživeti stotu" Svetlana Filipović i pet korisnika zbog infekcije kovidom 19 smešteni u zdravstvene ustanove. Vlasnica je posle drugog negativnog testa puštena kući i biće kao i ostali pacijenti u kućnoj izolaciji 28 dana.


Ministarstvo za rad zabranilo je ulazak u ustanove za smeštaj starih svima bez njihove dozvole, a bez posebnog odobrenja nadležnih mogu da uđu samo ekipe Hitne pomoći, sudske medicine i pogrebnici, ali sa posebnom zaštitnom opremom.


- Svi privatni domovi širom Srbije moraju redovno, iz sata u sat da nas obaveštavaju šta se dešava u njihovim ustanovama - kaže Rade Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova za stare. - Samo na taj način moći ćemo da odmah reagujemo i sprečimo ozbiljnije posledice.


Neki vlasnici privatnih ustanova za stare odlučili su da zbog zaštite uvedu potpuni karantin.