KOVID-AMBULANTE u domovima zdravlja postale su prva "linija fronta" u ranom otkrivanju infekcije virusom korona i sprečavanju širenja zaraze. Trijaža pacijenata se završava na osnovu opšteg pregleda, laoboratorijskog nalaza i, ako je potrebno, snimka pluća. U zavisnosti od nalaza, pacijenti se šalju dalje na Infektivnu kliniku ili u samoizolaciju.

Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora DZ "Dr Milutin Ivković" na Paliluli, u četvrtak do 18.00, bilo je 65 pacijenata koji su došli na pregled zbog povišene temperature, otežanog disanja, kašlja, bola u grlu, malaksalosti... On ističe da se u ovom domu zdravlja celokupna procedura zavrašava za oko pola sata.

- Posle obavljenog pregleda, lekar procenjuje da li je potrebno uraditi krvnu sliku i snimanje pluća - objašnjava dr Stojanović. - Uvećan broj leukocita u laboratorijskom nalazu pokazuje da postoji neka upala u organizmu pa tako i na moguću upalu jednog ili oba plućna krila. Na osnovu rezultata sva tri pregleda, pacijent se upućuje dalje na Infektivnu kliniku, ako se sumnja na infekciju virusom korona.

Direktor Doma zdravlja Vračar dr Miroslav Dmitrović kaže da i u ovoj zdravstvenoj ustanovi u kovid-ambulantama sve funkcioniše bez problema. Nema gužvi, a pacijenti koji dođu sve preglede završavaju i veoma kratkom roku. On navodi da već na osnovu pregleda stetoskopom lekar može posumnjati na pneumoniju.

- Broj građana koji imaju neki od simptoma, a koji mogu ukazivati na infekciju, varira iz dana u dan ali, u proseku ih je od 10 do 15 dnevno - kaže dr Dmitrović. - Sve dobro funkcioniše, rendgenski snimci se odmah šalju lekaru specijalisti, tako da se pacijenti ne zadržavaju dugo u ambulanti već se, u zavisnosti od nalaza, upućuju na dalju dijagnostiku. Lekari u ovim ambulantama imaju zaštitna odela, kaljače, maske, rukavice, vizire ili naočare, svu neophodnu zaštitnu opremu.

Kovid-ambulante otvorene su kako bi se infekcija otkrila u ranoj fazi jer je uočeno da su se građani kasno javljali na pregled, tek trećeg-četvrtog dana, kada postanu febrilni, što komplikuje kliničku sliku i otežava dalje lečenje.


KUĆNE POSETE

ZBOG trenutne situacije, paliluski Dom zdravlja je pojačao službu "kućnog lečenja" za pacijente starije od 65 godina.

- Povećan je broj lekara i sestara koji idu u kućnu posetu penzionerima, kojima je potrebna pomoć - rekao je dr Stojanović. - Pojačali smo službu, kako stariji sugrađani ne bi izlazili iz kuća i dolazili u Dom zdravlja. Dovoljno je da nas pozovu telefonom i naša ekipa će doći kod njih.