VIRUS korona i kućna izolacija razdvojili su mnoge na neko vreme od dragih ljudi. Zabrana poseta teško je pala i gerontodomaćici Ljiljani Andrejević (65) i najstarijoj Beograđanki Nadeždi Pavlović (108), koje zbog pandemije prvi put pauziraju druženje posle skoro 20 godina. Iako znaju da sada moraju da se drže na distanci, da bi što pre ponovo bile zajedno.

Zajedničku jutarnju šetnju sada su zamenile hodom od kreveta do kuhinje, ali svaka za sebe u svom stanu. Ljiljana je pre desetak dana napunila 65 godina, tako da ne sme dalje od ulaznih vrata, pa svoju prijateljicu ne može da obiđe i odnese joj namirnice. Ritual spremanja eliksira od svežeg voća, koji je u danima virusa preko potreban, nakratko su prekinule, pa spravljaju napitak svaka za sebe. A brigu o baka Nadeždi, o kojoj je Ljiljana do sada vodila računa, preuzeo je njen sin.

- Nisam navikla da se ne viđamo, a pošto i ja sad imam 65 godina, ne mogu da odlazim do nje - kaže za "Novosti" Ljiljana. - Njoj sada dolazi druga gerontodomaćica da joj donese hranu, a doputovao je i njen sin iz Novog Sada kako bi sa njom bio u izolaciji.

ZEMLjAKINjA IZ BOSNE PRIČU o dve prijateljice, koje je život slučajno spojio, "Novosti" su objavile u februaru. Kako nam je tada Ljiljana ispričala, i danas se seća tog dana kada joj je šefica u Gerontološkom centru saopštila da ima novog korisnika, zemljakinju iz Bosne. Tada ni jedna ni druga nisu znale da će opstati ovoliko.

Baka Nadežda je jedva prihvatila da Ljiljanu neko vreme neće viđati. A Ljiljana, umesto da ona brine o drugima, sada neko mora da brine o njoj.

- Nije odmah shvatila koliko je ozbiljna situacija i bila je pomalo začuđena što me nema. Sada zna da tako mora. Navikle smo zajedno da ručamo, da vodimo svakodnevne duge razgovore. Sada to obema nedostaje - objašnjava Ljiljana.

Nadeždin optimističan duh poprimila je tokom dve decenije druženja, pa sada Ljiljana primenjuje njene savete u kriznim trenucima.

- Iako sam i ranije volela da čitam, još više mi je usadila ljubav prema knjigama, tako da sada uglavnom čitam i spremam kuću, sve ono što inače ne stižem. "Nemoj nikad da gledaš na loše, gledaj samo pravo i pozitivno", uvek me baka Nada savetuje, tako da to i sada čujem i ne dam da posustanem.

Od najstarije sugrađanke naučila je da uspori. A sada je i silom prilika morala to da učini i posveti se malo sebi. U ovim danima, uči da svoje "znanje brige o drugima" preusmeri i nauči da brine i o sebi.

- Bože zdravlja, proći će sve. Nastavićemo tamo gde smo stale - kaže je Ljiljana.

Nada ne želi da do nje dopiru loše vesti, pa joj je Ljiljana servirala samo lepe. Kada prođe talas loših, nastaviće da čavrljaju.