SEKRETARIJAT za privredu otvorio je javne nabavke za postavljanje pontona na jezeru u Resniku i za izgradnju ostalih sadržaja, kao što su parking-prostor, odmorište i stepenište. Cilj je da pomenuta prirodna oaza, poznati Pariguz, postane važna turistička destinacija, koju će posećivati i gosti, a ne samo lokalno stanovništvo. Zainteresovani za ove projekte imaju rok do 16. marta da dostave svoje ponude.

Kako stoji u dokumentaciji, Opština je inicirala Plan detaljne regulacije ovog područja, koje se prostire na površini od 24 hektara.

- Sportsko-turistički kompleks na jezeru u Resniku, uz Košutnjak, Miljakovačku šumu, manastir Rakovica i Rakovički karneval bio bi jedan od brendova opštine - podseća se u tekstu javnog poziva. - Ponton je projektovan po najnovijim svetskim standardima i njegova namena je da isključivo služi za kretanje pešaka. On će biti postavljen na sredini jezera i omogućiće posetiocima neposredniji dodir sa vodom.

Prema zahtevima iz konkursa, ponton mora biti od drveta i betonskih plovaka, koje povezuje čelična konstrukcija. Kada je reč o izgradnji ostalih sadržaja, u prvoj fazi radova ideja je da se uz postojeće jezero - akumulaciju, na njegovoj severnoj strani, artikuliše nova ponuda rekreativnog karaktera uz samo jezero. Tu će biti odmorište i parkiralište.

PROČITAJTE JOŠ - Pariguz dobija šetalište: Resničko jezero postaje atrakcija za goste

- Parking-prostor mora biti pozicioniran severno od jezera, a levo od pešačke pristupne staze. Posedovaće ukupno 37 parking-mesta. Odmorište će biti pozicionirano tako da se uklopi u konfiguraciju terena. Zadržaće polukružnu formu. Letnjikovci u okviru ove zone moraju biti drveni i tipski, prema izboru projektanta, sa četiri do šest sedećih mesta - piše u dokumentaciji Sekretarijata za privredu.

Podsetimo, ugovor između Opštine i Sekretarijata vredan je 40 miliona dinara, a prema planu, radovi bi trebalo da budu gotovi na proleće. Institut "Jaroslav Černi" u proteklom periodu je izradio Projekat čišćenja jezera, dok je urađena i posebna brošura za potencijalne investitore.


LEČILIŠTE PRE IZGRADNjE BRANE

JEZERO Pariguz je nastalo izgradnjom brane krajem osamdesetih godina 20. veka, kako bi se lakše kontrolisale prolećne poplave. Dok jezero nije postojalo, izvori su pravili blato za koje se smatralo da pomaže u lečenju hemoroida. Otuda i naziv.