Pariguz dobija šetalište: Resničko jezero postaje atrakcija za goste

G. N.

24. 10. 2019. u 16:44

U Rakovici potpisan ugovor o realizaciji projekta uređenja slobodnih površina na jezeru Resnik. Radovi, koji bi trebalo da budu završeni na proleće, vredni 40 miliona

Паригуз добија шеталиште: Ресничко језеро постаје атракција за госте

Biće izgrađeni šetalište i sportski sadržaji / Foto P. Mitić

PREDSEDNIK Opštine Rakovica Vladan Kocić i gradski sekretar za privredu Milinko Veličković potpisali su u sredu ugovor o realizaciji projekta "Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik". Radovi bi trebalo da budu završeni na proleće, a ugovor je vredan 40 miliona dinara. Posle potpisivanja ugovora, predstavnici Opštine i Grada obišli su jezero.

Inicijativa za uređenje kompleksa oko jezera postoji od 2012. godine i pokrenuo ju je tadašnji predsednik Opštine Milisav Miličković. Rešeno je mnogo imovinsko-pravnih problema i urađeni su projekti.

- Ovim projektom dobiće se nov sadržaj, kojih ovde nema mnogo. Jezero se nalazi na 17 kilometara od centra grada, 20 kilometara od aerodroma, pet-šest od Avale i kilometar od obilaznice, te je lako doći do njega - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je zahvalio Ministarstvu turizma, koje je zajedno s Gradom obezbedilo sredstva, i ocenio da je ovaj projekat primer dobre saradnje Vlade, predsednika Republike, Grada i Opštine.

Predviđeno je da se u prvoj fazi izgradi ponton, koji će omogućiti pristup vodenoj površini. U drugoj fazi planirana je izgradnja šetališta, gde će posetioci moći da uživaju u lepotama jezera i okoline, a u poslednjoj, trećoj fazi, predviđeno je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa.

Inače, Resničko jezero poznato je i pod imenom Pariguz. Dok jezero nije postojalo, izvori su pravili blato za koje se smatralo da pomaže u lečenje hemoroida. Otuda i simpatičan naziv.

IDEJNO REŠENJE

JEZERO u Resniku nastalo je izgradnjom brane krajem osamdesetih godina prošlog veka. U prethodnom periodu izrađen je plan detaljne regulacije, studija o izvodljivosti i idejno rešenje za sportsko-rekreativni kompleks. Institut "Jaroslav Černi" izradio je Projekat čišćenja jezera, dok je urađena i posebna brošura za potencijalne investitore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)