Beograd u crvenom, Obrenovac u zelenom: Imaju TENT i 10 puta manje zagađen vazduh od prestonice

G. NOVAKOVIĆ

29. 01. 2020. u 09:30

Za ekološke projekte u TENT je izdvojeno više od 200 miliona evra. Odsumporavanje najznačajniji i najvredniji projekat u TENT

Београд у црвеном, Обреновац у зеленом: Имају ТЕНТ и 10 пута мање загађен ваздух од престонице

Foto Tanjug / R. Prelić

Rudarski basen, fabrike i najveća termoelektrana u Srbiji mogli bi da unište vazduh u Obrenovcu. Međutim, "Elektroprivreda Srbije" uložila je oko 500 miliona evra kako bi omogućila građanima ovog dela prestonice da dišu zdravije. Sudeći prema podacima "Er vižuala" (AirVisual), juče je koncentracija suspendovanih čestica (PM) bila čak deset šuta niža u Obrenovcu nego u Beogradu.

I dok se glavni grad "okupao" u crvenoj boji, uz upozorenje da je vazduh nezdrav, dotle se u ovoj opštini "zelenilo". Za to je u velikoj meri zaslužna "Elektroprivreda Srbije", koja je u poslednjih 15 godina uložila oko 500 miliona evra u zaštitu životne sredine. U istom periodu, Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT), kao najveći proizvođač električne energije, realizovao je nekoliko ekoloških projekata, u koje je uloženo više od 200 miliona evra.- Urađena je rekonstrukcija elektrofiltera na svim blokovima termoelektrana u Obrenovcu - rekli su nam u EPS. - Elektrofilteri su najvažnija brana od emitovanja PM čestica. Dokaz za to je i beli dim iz dimnjaka TENT A i TENT B.


Efekti rekonstrukcije elektrofiltera su vidljivi, jer je emisija čestica smanjena čak osam puta. Trenutno zagađenje ne potiče iz termoelektrana EPS.  Kako kažu u "Elektroprivredi", odsumporavanje je najvredniji i tehnički najsloženiji projekat u TENT. Košta 217 miliona evra, a radovi na četiri bloka TENT A su počeli pre godinu dana. Kada ovaj deo posla bude urađen, emisija sumpornih gasova smanjiće se devet puta, a tim sistemom biće dodatno smanjena emisija PM čestica.- Kao nusproizvod dobijaće se gips, koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva. U planu je izgradnja sličnog postrojenja i na ostalim blokovima TENT A, kao i u TENT B - napominju iz preduzeća.


Više od 35 miliona evra uloženo je u projekte smanjenja emisija azotnih oksida u TENT A. Nova tehnologija odlaganja i transporta pepela, koja onemogućava razvejavanje pepela, uvedena je u TENT B, a to je bio priličan problem za građane Obrenovca i okoline.


Samo u poslednje tri godine, TENT je u rekultivaciju deponija pepela i šljake, pošumljavanje i druge projekte uložio oko 50 miliona dinara. Za dalje smanjenje emisija PM čestica i gašenje individualnih ložišta, koja su označena kao najveći zagađivači, važan je i projekat gradnje glavne trase novog toplovoda od TENT A do naselja Potića voće.


Realizacija projekta je u toku, i EPS je za to izdvojio 1,3 milijarde dinara.


ZELENI PRSTEN


JP EPS je pokrenuo izradu tehničke dokumentacije za realizaciju projekta "zelenog prstena" oko TE "Nikola Tesla A". Dužina tog zaštitnog zelenog prstena biće šest kilometara sa zasadima i sadnicama, koje će uticati na to da vazduh bude čistiji. "Zeleni pojas" će ublažiti zagađenje i sprečiti širenje negativnih uticaja na životnu sredinu.


BUDUĆI PROJEKTI


U NAREDNOM periodu je planirano je da se investira više od 445 miliona evra u ekološke projekte - kažu u EPS. - Najvažniji prioriteti su povećanje efikasnosti i poštovanje zakonom propisanih ekoloških standarda u oblasti zaštite životne sredine - vazduha, vode i zemljišta. Cilj je dostizanje evropskih normi za velika postrojenja za sagorevanje, odnosno dostizanje normi propisanih Direktivom o velikim ložištima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Slavko

29.01.2020. 10:55

NIS je u Duboku preradu ulozio 300 miliona evra, u jedan vrlo kompleksan rafinerijski sistem, a EPS je ulozio 217 miliona SAMO u postrojenje za desulfurizaciju.Da li je ovde nesto nelogicno? Ko se ugradio? Kuda idu tokovi novca?