JKP "Gradska čistoća" planira da tokom ove godine, u saradnji sa Gradom, pojača kontrolu odlaganja otpada iz ugostiteljskih i drugih preduzetničkih objekata. Kako navode u ovom preduzeću, uprkos obavezi da sklope ugovor sa "Čistoćom" ili nekim drugim operaterom koji će im po planu odvoziti smeće, kontejneri u blizini zgrada pretrpani su otpadom koji nije kućni.

Gomilom stakla, raznog otpada koji ne potiče iz domaćinstava, pune su posude za odlaganje smeća po gradu. Zbog toga, osim što zauzimaju prostor za kese iz stanova, na deponijama završava otpad koji ne bi trebalo.

Da bi se pokrili troškovi pružanja usluge sakupljanja, odvoženja i odlaganja otpada, neophodno je da se uredi kontrola odlaganja smeća od privrednih subjekata od 2020. do 2022. godine.

- Većom kontrolom onoga što privrednici odlažu u kontejnere za komunalni otpad, stvoriće se uslovi da se posebno fakturiše usluga redovnog deponovanja kućnog smeća, a posebno neopasnog industrijskog - navodi se u planu preduzeća. - Koja vrsta otpada i kojim intenzitetom će se to smeće sakupljati od privrednih subjekata uređivaće se posebnim ugovorima. Na taj način će se stvoriti realni uslovi za povećanje prihoda.


PROČITAJTE JOŠ: Gradiće se kula od 168 metara: Beograd će imati najvišu zgradu na Balkanu


Kako za "Novosti" objašnjavaju u JKP "Gradska čistoća", ovakva mogućnost postoji i sada, ali nema kontrole i veoma je mali broj onih koji ovu obavezu poštuju. Tako, prema njihovim iskustvima, frizerski saloni, restorani, odlažu svoj otpad u kontejnere.

- Frizerski saloni, na primer, u kontejnere bacaju tube od farbe, restorani masnoću, ulja, staklorezačke radnje staklo, a to je sve industrijski otpad - kažu u "Čistoći". - Pošto će se pooštriti kontrola, moraće da sklope ugovor. Mi ćemo se potruditi da damo povoljniju ponudu, ali mogu da sklope ugovore i sa drugim partnerima. Samim tim što će od oktobra naš privredni partner kontrolisati šta završi na deponiji, moraće da se uredi proces odlaganja i odvoženja smeća.


GRADNjA NOVOG CENTRA

OSIM što građani jednom mesečno mogu pored kontejnera da odlože kabasto smeće, pa da ga ekipe "Gradske čistoće" odvezu, ovo gradsko preduzeće planira da izgradi centar za komunalni kabasti otpad. Na taj način bi se stvorili uslovi za ispunjenje zakonske obaveze da Grad obezbedi prostor na kojem građani mogu da odlažu otpad koji je nastao u domaćinstvima, ali koji ne može da se odlaže na deponiju, poput nameštaja, baterija, akumulatora.