TOKOM prethodne godine policijski službenici imali su više od 2.000 uviđaja povodom saobraćajnih nezgoda na teritoriji grada u kojima je vozač napustio mesto nezgode - rečeno je "Novostima" u MUP.

Kako su nam rekli u policiji, postavljanjem što većeg broja kamera, povećava se i mogućnost rasvetljavanja ovakvih slučajeva. Jer, nisu retke situacije kada vozači ostave svoje automobile na parkingu, a potom ih pronađu oštećene.

Ukoliko se ovako nešto dogodi, skoro je nemoguće naplatiti štetu ako oštećeni nema uplaćeno kasko osiguranje ili podatke o vozilu ili vozaču koji je načinio štetu.

- Ukoliko vlasnik automobila koji je oštećen zahteva da se obavi uviđaj dužan je da obavesti dežurnu službu policije na čijoj se teritoriji desila nezgoda - rekli su nam iz Ministarstva unutrašnjih poslova. - Vlasnik ne sme da pomera automobil, kako bi se napravio zapisnik. Policijski službenici preduzimaju neophodne mere kako bi utvrdili podatke o vozaču koji je načinio štetu.

Nakon obavljenog uviđaja, oštećeni mogu da naplate štetu kada predaju izveštaj svojoj osiguravajućoj kući.

Pročitajte još - OSMA žrtva u saobraćaju: Poginuo muškarac kada je izlazio iz kamiona, telo još na asfaltu

Kako su nam rekli iz JKP "Parking servis", ako se dogodi da neko ošteti automobil u zoniranom području grada ili javnoj garaži, oštećeni vozač mora da se obrati Saobraćajnoj policiji.

- Korisnici mogu da naplate štetu ili krađu ukoliko se dogodi unutar javne garaže. Neophodno je samo da slučaj odmah prijave Saobraćajnoj policiji - rekli su nam iz ovog preduzeća.

Nakon obavljenog uviđaja MUP šalje zahtev "Parking servisu", kako bi mogli da pristupe video-nadzoru garaže. Kada ovo preduzeće preda video-materijal, korisnik je nakon toga u mogućnosti da naplati štetu od svoje osiguravajuće kuće.

ISTA PRAVILA I ZA JAVNI PREVOZ

JEDAN sugrađanin ispričao nam je da je video nezgodu, kada je jedan od vozača GSP tokom vožnje polomio retrovizor automobila koji je bio parkiran uz ulicu i - produžio bez zaustavljanja. Kako su nam rekli iz MUP, vozači javnog prevoza koji oštete neki automobil ili učestvuju u saobraćajnoj nezgodi imaju iste obaveze kao i ostali vozači.