U FEBRUARU počinje dugo čekana kompletna rekonstrukcija jedne od prestižnih beogradskih škola - Pete beogradske gimnazije. Zbog obimnosti radova, učenici i profesori biće privremeno preseljeni u Osnovne škole "Sveti Sava" i "Kralj Petar Prvi", a nastavu će imati samo u popodnevnoj smeni. Postupak javne nabavke za rekonstrukciju, adaptaciju i energetsku sanaciju Pete beogradske uradila je Opština Palilula, a radove vredne više od 500 miliona dinara, koji bi trebalo da budu završeni do kraja leta, finansiraće Agencija za javna ulaganja.

Prema rečima Aleksandra Jovičića, predsednika Opštine Palilula, gotovo decenijama u ovu obrazovnu ustanovu nije ništa ulagano, tako da sledi kompletna unutrašnja rekonstrukcija.


Pročitajte i: Na određeno radi oko 9.000 prosvetara, u školama decu nema ko da uči: Fale predavači matematike, fizike, hemije, a male plate rasteruju profesore


- Projektom je predviđena zamena svih hidrotehničkih i elektroenergetskih instalacija, ugradnja najmodernijeg sistema dojave požara, video-nadzora, stolarije i kompletna rekonstrukcija i reparacija svih unutrašnjih površina - navodi Jovičić.


- To podrazumeva i ugradnju unutrašnje izolacije, koja će umnogome povećati energetsku efikasnost objekta. Po završenoj rekonstrukciji Pete gimnazija, njeni učenici i profesori dobiće uslove za rad koje ovako prestižna ustanova i zaslužuje.


NEĆE BITI HOTEL Direktorka Popović oštro demantuje informacije koje su se pojavile, da će zgrada škole biti pretvorena u hotel. - To su apsolutne neistine, koje se plasiraju u javnosti - kategorična je Popovićeva. - Đaci Pete gimnazije će dobiti najlepšu školu u prestonici. Netačne su informacije da će časovi trajati 30 minuta, da će nastava biti od šest sati uveče. Časovi će trajati 45 minuta i nastava će se odvijati potpuno u skladu sa nastavnim planom i programom.


Direktorka škole Borka Popović ističe je bilo teško naći škole u kojima će se organizovati nastava dok se ne završi sređivanje gimnazije. Na "privremenim adresama" trebalo je obezbediti 20 slobodnih učionica, kako bi se smestila sva odeljenja u jednoj smeni. Takođe, bilo je neophodno i da te škole rade samo u prepodnevnoj smeni.


- Naša gimnazija ima 40 odeljenja, tako da će nastava biti raspoređena u dve osnovne škole - kaže Popovićeva. - Nastava će počinjati u 15.00, jer neka odeljenja imaju dodatnu ili dopunsku nastavu, a treba vremena da se očiste učionice posle časova osnovaca.


Roditelji đaka razočarani su što im niko nije rekao ranije da će škola biti iseljena zbog sređivanja.Oni navode da se slažu da treba rekonstruisati školu, ali se pitaju zašto to nije rađeno u fazama, tokom letnjeg raspusta, u narednih nekoliko godina.


SAVET RODITELjA


POSLE Saveta roditelja, koji je povodom rekonstrukcije gimnazije održan sinoć, deo roditelja ostao je - zapušenih usta. Kako je "Novostima" ispričao jedan roditelj, deo je bio na strani direktorke, dok oni koji su imali pitanja nisu dobili priliku da ih postave.

- Niko nije protiv rekonstrukcije, već protiv načina na koji smo obavešteni, sedam dana pred početak radova - kaže naša sagovornica. - Roditelji razmišljaju o prebacivanju dece u drugu školu.