Kroz ledenu vodu do časnog krsta plivao i Nemanja (9), Marija na trku ponela i vunene čarape (FOTO/VIDEO)

NovostiOnline/S.V.

18. 01. 2020. u 11:57

Oko pedeset vernika zaplivalo podno Kalemegdana na Dunavu u tradicionalnoj trci uoči Bogojavljenja

Кроз ледену воду до часног крста пливао и Немања (9), Марија на трку понела и вунене чарапе (ФОТО/ВИДЕО)

HLADNA voda i niska temperatura nije smetala vernicima koji su u subotu, na Dorćolu kod kule Nebojša, u susret Bogojavljenju zaplivali u trci za časni krst. U organizaciji Kraljevskog reda vitezova, sa blagoslovom patrijarha Irineja, oko pedeset plivača, među kojima su bili devetogodišnji dečak i jedna žena, tačno u podne skočili su u Dunav i plivali 33 metra do krsta.

Obučeni u viteške odore, sa barjacima, štitovima i mačevima, članovi Kraljevskog reda vitezova dočarali su duh srednjeg veka. Pre svečanog dela i ulaska u vodu, na obali je služena sveta liturgija. Svi učesnici postili su božićni post, pričestili su se, a pre skoka u Dunav dobili su blagoslov sveštenika.

Pevački sastav "Fenečki biseri" otpevao je himnu kosovskih junaka "Hriste bože", posle čega se prisutnima obratio glumac Lepomir Ivković govoreći stihove Desanke Maksimović.

- Na ovaj dan imamo priliku da svedočimo da je duh jači i snažniji od tela, jer običaj koji ovde postoji je da se za Krstovdan i Bogojavljenje pliva za časni krst - rekao je đakon Sava iz kalemegdanske crkve Ružice. - Čovek je možda u izvesnom trenutku junaštva spreman život da da za pravoslavnu veru i krst časni, ali na neki način da proveri kakvo mu je duhovno stanje ima priliku ovih januarskih dana kada voda nije topla. Ali, ipak, za časni krst vredi uskočiti u vodu.

U hladni Dunav prvi je sa pontona skočio devetogodišnji Nemanja Đelošević, a za njim i ostali takmičari. NJegova majka bodrila ga je od početka do kraja trke, a on nam je ispričao da se nije dvoumio kad mu je mama predložila da zapliva na Krstovdan.- Bilo je malo hladno, ne mnogo. Mama mi je dala ideju da se prijavim za ovo takmičenje - rekao je nasmejani Nemanja, koji je privukao pažnju svih i dobio najveći aplauz.

S obzirom na to da bogojavljenska trka, koja se ove godine po peti put održava podno Kalemegdana, nema takmičarski karakter, svi učesnici zajedno su izneli krst iz vode.


VUNENE ČARAPE

JEDINA dama među ovogodišnjim plivačima bila je Marija Paunović (45), koja je uz jednodelni kupaći kostim ponela neobičan detalj - vunene čarape! Ona je istakla da joj je ovo drugi put da učestvuje u bogojavljenskoj trci, a ove godine sa njom je plivao i suprug Dušan.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije