REDITELj iz Pariza Marko Crnovršanin, čiji su roditelji poreklom iz Vrbasa, svoj prvi igrani film je snimio u Beogradu.

- Trebalo je da radim u Francuskoj, ali sam prihvatio predlog brata od tetke iz Ravnog Sela Željka Đankovića jer, bar jednom godišnje, dolazim u Vrbas, u kojem sam provodio školske raspuste. On je potegao neke svoje kontakte, pa sam film neočekivano snimio tokom godišnjeg odmora, sa srpskom ekipom - objašnjava Marko, koji, mada nije išao u srpsku školu, odlično govori srpski, jer su otac građevinac i majka domaćica na tome oduvek insistirali.

Kao deo producentske kuće "Merapi", za koju - kao reditelj i kamerman, nekad i montažer - stvara dokumentarne filmove, snimao je širom Francuske, u Maroku, Gvatemali, Škotskoj, na Aljasci... i prvi put u Srbiji.

Pročitajte još - Pariz slavio Srbe i dugo prijateljstvo

- Kratki igrani film pod naslovom "Pljačka" je priča o ljudima koji snimaju tuđu nesreću mobilnim telefonom, i društvene mreže su im važnije od života. Na setu me je dočekala fantastična ekipa koju je organizovao producent Aleksandar Miljuš, a među šestoro glumaca su Nađa Ilin i Ljubiša Milišić, sa kojima Đanković i njegov tamburaški orkestram "Romansa" dele scenu u predstavi "Ženidba na čardaku" novosadskog Novog teatra. Rado se odazvao da u filmu glumi i rođeni Vrbašanin Marko Vasiljević, poznat po glavnoj ulozi u domaćoj ratnoj drami "Zaspanka za vojnike", a pred kamerom su još bili i Beograđani Marko Matić, Mihajlo Matić i Mina Manojlović - ističe Crnovršanin.

Autorova želja je da festivalski život započne na "Kustendorfu" Emira Kusturice, te na "Ravno Selo film festivalu", čiji je osnivač Lazar Ristovski.