Ime po našem velikanu: Plato u čast Raši Popovu

S. B. MILOŠEVIĆ

18. 12. 2019. u 09:50

Име по нашем великану: Плато у част Раши Попову

Budući izgled dela Palilule

Grad sređuje prostor između gradske uprave i stambene zgrade u Ulici 27. marta
DEVASTIRAN prostor između zgrade Gradske uprave u 27. marta i stambene zgrade kod broja 33 konačno će biti uređen i pretvoren u park koji će nositi ime našeg književnika, publiciste i glumca Raše Popova. Radovi na Paliluli bi trebalo da budu završeni u aprilu sledeće godine, kada će biti postavljena i skulptura ovog velikana, otkriva za "Novosti" gradski urbanista Marko Stojčić.

Uređenje prostora započelo je inicijativom stanara kako bi dobili prostor za uživanje na otvorenom. Projekat je urađen u savremenom stilu, a ovim će se rešiti i decenijski problem odvodnjavanja i izolacije podzemne garaže koja se nalazi ispod platoa.

- Na ovom prostoru nekada su bili nelegalni objekti, koje smo porušili - priča Stojčić. - Njegovom rekonstrukcijom, koja je u utorak počela, tu će biti napravljen javni prostor uz već obnovljenu ulicu. Na 2.800 kvadratnih metara postavićemo koloritni zastor od poliuretanskih boja, 25 klupa, biće postavljeno 31 stablo u žardinjerama i drugo zelenilo, posađene travnate površine. Napravićemo parkiralište za bicikle, postaviti novu rasvetu i đubrijere.

Pročitajte još - Raša Popov: Život je sladak, brate

Gradski arhitekta kaže da bi do Nove godine trebalo da budu završeni radovi na hidroizolaciji garaže, a biće urađena i betonska košuljica za zastor. Kada prođe zima, montiraće se potrebni mobilijar.

- Tada ćemo postaviti i skulpturu Raše Popova, koji je živeo u zgradi pored. Upravo su stanari hteli da park ponese ime njihovog znamenitog komšije, a neki od njih su donirali novac za izradu skulpture. U aprilu se navršavaju i tri godine od njegove smrti, što je zakonski rok koji mora da prođe da bi se nekome dodelio naziv skvera, parka, ulice - otkriva sagovornik "Novosti".

PROSTOR ZA ODMOR

ŽITELjI ovog dela grada moći će da uživaju u još jednom skveru, koji će biti napravljen na uglu Džordža Vašingtona i Dalmatinske. Ispred OŠ "Vuk Karadžić" biće postavljene klupe, posađena nova stabla, a biće napravljen i mini-poligon za skejt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije