JKP "Gradska čistoća" do kraja godine planira da oformi službu za ekologiju i unapređenje zaštite životne sredine u kojoj će biti zaposleno 56 novih radnika. S druge strane, ovo komunalno preduzeće i dosada je kuburilo sa viškom administracije, a manjkom čistača i vozača komunalnih vozila.

Osnivanje novog sektora omogućeno je rebalansom programa poslovanja ovog preduzeća.

- Dopunama odluke o obavljanju zoohigijene, "Gradskoj čistoći" poverene su nove delatnosti u skladu sa kojima se i planira formiranje sektora za ekologiju. U cilju efikasnog obavljanja kontrole i smanjenja populacije glodara, insekata deratizacijom i dezinsekcijom, povećani su troškovi za nabavku insekticida - stoji u obrazloženju rebalansa.


Kada je reč o problemima sa nedostatkom radnika na terenu i prethodnim rebalansom koji je usvojen na pretposlednjoj sednici, planira se primanje u stalni radni odnos vozača kamiona i komunalnih radnika, budući da je u planu i nabavka novih vozila.

Namera je da kroz tehnološke viškove administracija uprazni mesta za terenske radnike.


PROČITAJTE JOŠ: Profesori u strahu od otkaza


- Usled prirodnog odliva radne snage i penzija, "Čistoća" nadomešćuje radnu snagu putem Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a cilj je da imamo veći broj komunalnih radnika nego broj zaposlenih u administraciji i na tome ćemo raditi u narednom periodu - navodi Marko Popadić, direktor JKP "Gradska čistoća".


JAVNE POVRŠINE


S OBZIROM na to da će u narednom periodu u centru grada biti organizovano mnogo prazničnih manifestacija, "Čistoća" će imati pune ruke posla. Zbog toga je trećim rebalansom predviđeno povećanje troškova za čišćenje i pranje javnih površina u toku i nakon održavanja događaja.