ODRŽAVANjE prostora između zgrada više neće biti samo na teret stanara, jer novim Statutom Beograda i usvojenim gradskim odlukama ovaj posao pripao je i opštinama. Godinama zapuštene i neosvetljene međublokovske površine i prolazi trebalo bi da se napokon srede uz podršku lokalne samouprave.

Odmah po usvajanju statuta, Opština Zemun popisala je devastirane parcele između blokova zgrada i krenula u sanaciju.

- Upravo smo započeli projekat uređenja međublokovskih površina u Karađorđevoj ulici - navode u Opštini Zemun. - Prema prioritetima, početkom naredne godine radiće se i u Galenici, Zemun Polju i Batajnici. To će ubuduće biti sređene zelene površine sa svim pratećim sadržajima.

I Opština Čukarica krenula je u glancanje međublokovskih unutrašnjih saobraćajnica.


PROČITAJTE JOŠ - NEKAD ELITNI, DANAS ZAPUŠTEN: Novobeogradski blok 19A u očajnom stanju

- Nedavno smo završili uređenje u naselju Filmski grad, odnosno u Ulici Miloja Zakića - objašnjavaju u GO Čukarica. - Kod ove nadležnosti, reč je o međublokovskim površinama, odnosno unutrašnjim saobraćajnicama, što ne uključuje međublokovsko zelenilo, koje je i dalje u nadležnosti JKP "Zelenilo". Za sledeću godinu planiramo uređenje kako staza, prilaza i stepeništa, tako i unutrašnjih saobraćajnica. Građani pokreću inicijativu za ove radove, nakon čega naše stručne službe izlaze na teren, kako bi se utvrdile mogućnosti za realizaciju.

NOVAC NA KONKURSU NOVAC za finansiranje sređivanja prolaza oko zgrada i postavljanje mobilijara biće prosleđivan stanarima putem konkursa iskučivo u te svrhe. Takođe, to će biti moguće i kroz javne pozive za dodelu bespovratnih sredstava za investiciono unapređenje svojstava zgrada.

I Palilulci će imati mogućnost da dobiju ova sredstva, a sređivaće se komunalni prioriteti.

- Već su izdvojena sredstva za izradu projektne dokumentacije za izvođenje ovih radova, oblasti koje će u prvoj fazi biti uređene definisane su na osnovu zahteva građana - navode u ovoj opštini.

Prema rečima Ljubiše Banovačkog, predsednika Udruženja profesionalnih upravnika Beograda, najviše posla biće u Novom Beogradu, jer je tamo najveći broj zgrada.

- U Novom Beogradu je takav tip gradnje da su zgrade povezane, pa je neophodno redovno održavanje međublokovskih prostora - navodi Banovački za "Novosti". - Međutim, to je do sada bila obaveza stanara, a sada će dobiti novac da se pozabave i ovim. Na primer, u Zemunu je manje zgrada nego u Novom Beogradu, pa su mogli pre da počnu sređivanje.RASVETA, FASADA I STOLARIJA

PREMA iskustvima upravnika, oni stanari koji su rešili sve probleme u svojim zgradama, mogu da prostor oko višespratnice učine urednijim i lepšim za život.

- Sugrađani koji se od usvajanja novog zakona o stanovanju nisu bavili popravkama u zgradi, moraće prvo da reše rasvetu, fasadu, stolariju, pa tek onda da čiste oko objekta - objašnjava Ljubiša Banovački. - Ostali mogu da krenu u čišćenje prolaza.