ŽITELjI Zvezdare, Palilule i Starog grada okupljeni oko inicijative "Vratimo trolu 28" protestovali su ispred zgrade gradske uprave u Ulici 27. marta. Ujedno, Sekretarijatu za javni prevoz predali su peticiju sa oko 4.100 pisanih potpisa i 3.700 onlajn potpisa prikupljenih u protekle dve sedmice. Traže da im Grad vrati liniju koja je ukinuta 1. novembra. Istraživanja Sekretarijata za saobraćaj pokazuju da je ukidanje linije - opravdano.

Zajedno sa peticijom, sugrađani su Sekretarijatu u pisanoj formi predali i deset najvažnijih razloga zbog kojih smatraju da je ukidanje linije 28 "sumanuta odluka".
- Ova linija je spajala studentske domove "Rifat Burdžović" i "Slobodan Penezić Krcun" sa fakultetima na Studentskom trgu. Bila je veza Zvezdare i Palilule sa centrom grada, a Starograđanima veza sa Gradskom bolnicom. Nama je ova linija potrebna, jer sada putujemo po ceo sat do centra - navela je sugrađanka Milica Budimir.
Kako saznajemo u Sekretarijatu za javni prevoz, linija je snimana od 4. novembra, tokom jutarnjeg i popodnevnog špica.

- Analizom je utvrđeno da postojeći kapaciteti zadovoljavaju potrebe putnika. Istraživanja su pokazala da su izmene opravdane, jer prosečna popunjenost u vozilima na liniji 77 ne prelazi 70 odsto, a na liniji 40 ne prelazi 55 odsto. Trasa linije 28 poklapa se sa linijama 77 i 40 i 41. Ove izmene jesu prvi korak ka rasterećenju centra, kako bi se stvorila mogućnost za proširenje pešačke zone - kažu u Sekretarijatu.


Pročitajte još: Zasad stopirani radovi: Dorćolci protestovali zbog izgradnje trolejbuske mreže u komšiluku (VIDEO)


PEŠAČENjE PRIHVATLjIVO
IZ Sekretarijata za prevoz tvrde da stanovnici Zvezdare sada mogu da koriste liniju 77 do Makedonske, koja je udaljena 400 metara od Trga republike. Na raspolaganju imaju i liniju 40 do Takovske, i kod Glavne pošte da presedaju na 41, uz pešačenje od 80 metara. Ili da presedaju na linije koje staju u Bulevaru kralja Aleksandra uz pešačenje od 270 metara. Sva ova rastojanja uklapaju se u zonu "petominutnog hoda" koja iznosi 450 metara.