Posle višegodišnjeg sudskog procesa: Luka Beograd se seli na ovu lokaciju

S. V.

21. 11. 2019. u 12:15

После вишегодишњег судског процеса: Лука Београд се сели на ову локацију

Foto: Z.Jovanović

Ministarstvo građevinarstva obezbedilo novac za početak radova na budućem pristaništu 2021. godine
"LUKA Beograd" biće preseljena na novu lokaciju kod Pupinovog mosta, posle višegodišnjeg sudskog procesa. Kako navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obezbeđen je novac za radove koji bi trebalo da počnu 2021. godine.

Još se razmišlja o konačnoj lokaciji, ali najverovatnije je da će to biti prostor uzvodno od Pupinovog mosta gde je, zajedno sa kineskim partnerima, planirana gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči. Buduće pristanište predstavljaće jedno od najsavremenijih u ovom delu Evrope, a kapacitet pretovara biće između tri i pet miliona tona tereta.


Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević objašnjava da je ukupan iznos projektovanja skoro tri miliona evra, sa rokom završetka do kraja naredne godine, odnosno u prvom kvartalu 2021. godine, u zavisnosti od dinamike sa revizionom komisijom.


Pročitajte i: Šta koči obnovu ploča ispred Hrama Svetog Save


- Odmah po završetku projektovanja, planira se igradnja - kaže Kovačević. - Naša očekivanja su da ćemo do kraja 2021. godine imati prve radove na izgradnji "Luke Beograd". Koncept razvoja luka u Srbiji je takav da država ulaže u razvoj infrastrukture i daje koncesiju onom koncesionaru koji gradi superstrukturu i upravlja lukom.KOMERCIJALNI SADRŽAJI

KADA luka bude na drugoj lokaciji, planirano je da na mestu sadašnjeg pristaništa na Dunavu budu napravljeni komercijalni sadržaji. O tome će se više znati kada se reši ishod spora između "Luke Beograd" i Grada.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije