Trgovci nezadovoljni: Već zapretili poskupljenjima zbog promene termina dostave robe

J. Dinčić

09. 11. 2019. u 10:33

Трговци незадовољни: Већ запретили поскупљењима због промене термина доставе робе

Objekti koji nemaju svoj parking najviše su pogođeni odlukom Foto P. Milošević

Trgovci nezadovoljni gradskom odlukom o izmeni termina za snabdevanje prodavnica robom. Noćno angažovanje zaposlenih će dodatno koštati poslodavca
USLUŽNI objekti koji nemaju svoja parking mesta i dvorišta najviše su pogođeni novom odlukom o snadbevanju koja će na snagu stupiti 1. decembra. Oni će prodavnice morati da opreme robom od 20.00 do 7.00 časova, a svi oni koji se ogluše o ovu odluku kažnjavaće komunalni milicioneri. Visina kazne zasad još nije poznata.

Kako kažu ogorčeni trgovci, ovaj potez na dugoročne staze koštaće njih, ali i potrošače, jer postoji bojazan da će zbog ove odluke u narednom periodu možda doći i do povećanja cena proizvoda. Gradskim čelnicima, pak, bilo je najvažnije smanjenje saobraćajnih gužvi u prestonici. Jer, dostavna vozila u značajnoj meri otežavaju kretanje zbog čestog zaustavljanja u desnoj traci od 9.00 do 14.00, kako im je dozvoljeno sadašnjom gradskom odlukom.

PROČITAJTE JOŠ - Snabdevanje restorana i radnji ubuduće od 20 do 7 ujutru, kazne i za dostavljače, i one kojima se dostavlja roba. Evo od kada važi nova odluka

Nova odluka ukida mogućnost da se snabdevanje obavlja između 9.00 i 14.00. Takođe, iziskuje i dodatne noćne smene koje će poslodavci koju nemaju 24-časovno radno vreme morati da uvedu. Niko od njih, naravno, ne pominje da će istovremeno prestati potreba za radom vozača u prepodnevnoj smeni, kao i da se dostava u velikim svetskim gradovima uglavnom obavlja noću.

- Privrednici će morati da obezbede duplo veći broj vozila kako bi se isporuka obavila u jednoj, odnosno samo noćnoj smeni jer više neće biti mogućnosti da se to učini u dve ili sve tri smene - objašnjavaju za "Novosti" zaposleni u velikim trgovinskim lancima. - Za objekte koji ne rade noću neizvodljivo je da se isporuka sprovede posle 20.00 a pre 22.00, kada se većini zaposlenih završava druga smena.

Iz trgovinskih lanaca dodaju i da se u narednom periodu može očekivati i povećanje cena određenih proizvoda zbog povećanja broja radnika koji će biti angažovani u noćnoj smeni, koja se po zakonu, plaća 26 odsto više.

- Postoje proizvodi koji se samo mogu isporučiti tokom dana zbog specijalnih porudžbina kakve su pekarski ili poslastičarski proizvodi i to se mora dodatno usaglasiti sa propisima - dodaju sagovornici.

Trgovci su se ovom prilikom čak dosetili onih koji nemaju svoje vozače i poljoprivrednika koji preko dana rade u poljima ili plastenicima.

- Oni su prinuđeni da od sada samo noću razvoze svoje proizvode, i za to nisu dodatno plaćeni - kažu trgovci.

STANARI

KADA počne da se primenjuje ova odluka, možda će stanari zgrada, u čijoj blizini su prodavnice, trpeti dodatnu buku.

Nadležni iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije nisu se izjašnjavali ni o visini kazni ni povodom eventualne buke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Lazar

02.12.2019. 17:24

@rajko - Nista i za njih ista stvar važi. Kao i za dostavu lekova apotekama ili bele tehnike... Sad kad poručiš frižider ili namestaj a oni dođu u 1 ujutru ti vidi sta da radiš :D

Дословно сте толико "добри", да вас човек пожели својим најгорим непријатељима

09.11.2019. 18:50

..." može očekivati i povećanje cena određenih proizvoda zbog povećanja broja radnika koji će biti angažovani u noćnoj smeni, koja se po zakonu, plaća 26 odsto više."..Да да, иначе су полслодавци у окупираној колонији Србији, светски познати по стриктном поштовању такона о раду и прописа из истог, као и права запослених,, скупа са својим пајтосима из а3инспекције рада", који деценијама "окрећу главе", за наравно одређену плаву коверту....Зато нам је половина становништва и побегла одавде.

sloba

10.11.2019. 22:00

@Дословно сте толико "добри", да вас човек пожели својим најгорим непријатељима - Srecom, tu je nas vlast koja o svemu brine i sve zacas resi proglasima na Pinku i visemilionskim kaznama. Dace Bog da im uskoro vidim ledja.