Udžbenici stižu do petka

B. BORISAVLjEVIĆ

05. 09. 2019. u 14:17

Уџбеници стижу до петка

Foto N. Fifić

U prestoničkim osnovnim školama počela podela kompleta besplatnih knjiga za određene kategorije učenika. Zakonsko pravo da dobije ovakvu vrstu pomoći ima svako treće i naredno dete u porodici

U PRESTONIČKIM osnovnim školama je počela podela besplatnih kompleta udžbenika za određene kategorije učenika. Očekuje se da bi do kraja nedelje sve knjige trebalo da se nađu u đačkim torbama, tako da učenici mogu da počnu normalno da prate nastavu.

Đaci dobijaju osnovni komplet udžbenika, dok knjige za drugi strani jezik, umetničke predmete i radne sveske, kupuju roditelji. Učenici od prvog do četvrtog razreda, u "paketu" imaju udžbenike iz matematike, srpskog ili maternjeg jezika, sveta oko nas, prirode i društva i stranog jezika, kao obaveznog predmeta. Osim matematike i srpskog, đaci starijih razreda dobijaju knjige za prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

- U našoj školi 250 dece ima pravo na besplatne komplete udžbenika, što je oko deset odsto od ukupnog broja đaka - kaže Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla", koja je najveća osmoletka u Srbiji. - Knjige su počele da stižu i do petka će ih dobiti svi đaci. Iako roditelji treba da dokupe neke udžbenike, svakako da besplatne knjige doprinose rasterećenju kućnog budžeta.


PROČITAJTE JOŠ: U školama 1.200 mesta za predškolce

Prema rečima Miomira Dragaša, direktora OŠ "Ivan Goran Kovačić", škole su dužne, svake godine, da do 18. marta, u informacioni sistem Ministarstva prosvete unesu podatke o broju učenika, koji imaju pravo na besplatne udžbenike.

- Kada je reč o kategoriji treće i svako naredno dete, bitno je da ona budu u sistemu školovanja - objašnjava Dragaš. - Praktično, to znači da, ukoliko je jedno dete na fakultetu, drugo u srednjoj školi, treće kao osnovac ima pravo na besplatne udžbenike. Međutim, neće imati to pravo, ako, recimo, braća ili sestre nisu upisali fakultet ili srednju školu, bez obzira na to što je treće dete po redosledu rođenja.

STATISTIKA

OSIM po osnovu trećeg, četvrtog i svakog narednog deteta, udžbenike dobijaju i deca iz socijalno ugroženih porodica, kao i mališani sa smetnjama u razvoju.

Prošle godine je oko 12.000 beogradskih đaka dobilo besplatne udžbenike, od kojih je 7.299 njih bilo u kategoriji trećeg i svakog narednog deteta.

PROTEST PRODAVACA U KOSOVSKOJ

PRODAVCI udžbenika "popločali" su u sredu Kosovsku ulicu školskim knjigama i nudili ih besplatno, kako bi skrenuli pažnju na to što nisu dobili dozvolu za zatvaranje Kosovske ulice u kojoj bi na štandovima prodavali udžbenike. Zahtev za pomoć ulični prodavci uputili su gradonačelniku Zoranu Radojičiću.

Prema rečima prodavca Gorana Puzovića, oni će nastaviti protest svakog dana dok ne dobiju adekvatno obrazloženje za izostanak dozvola za rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije